Skilsmässa eller separation – svar om bank och försäkring

Är du gift och ska skiljas? Eller är du sambo och ska separera? Vi är jurister som kan svara på frågor om bank och försäkring. 

Här hittar du information som kan bli aktuell när du ska skiljas eller separera; om bolån, konton, barn, gemensam egendom och försäkringar.

Om du är i behov av information om till exempel hur du ansöker om äktenskapsskillnad, hur du gör en bodelning eller har vårdnadsfrågor kan det vara bra att kontakta en familjerättsjurist.

podcast-icon-black.svg Lyssna på Försäkringspodden om Bank- och försäkringsfrågor vid skilsmässan

Att tänka på

Ta över ett hus eller lägenhet efter en skilsmässa eller separation

Vill någon av er ta över den bostad ni äger tillsammans? Får en av er ta över bolånet själv? Vet ni hur ni gör med de försäkringar ni har?

Om någon av er ska ta över den gemensamma bostaden, se till att ni reglerar det genom en bodelning före kontakt med banken. Behöver ni hjälp med bodelning bör ni kontakta en familjerättsjurist. Om ni har gemensamma lån är det bra om ni i förväg kan komma överens om hur ni vill göra med dem. Ni kan ta kontakt med er bank för ett rådgivande samtal för att hitta en lösning som passar er båda. Banken säger inte automatiskt upp ett bolån vid en separation. Separation är inte grund för uppsägning från bankens sida. 

Det finns tre olika alternativ hur ni kan gå till väga med bolånen vid en separation:

  • Ni fortsätter att stå på lånen gemensamt fram till dess att ni säljer bostaden. Det är även ett alternativ när ingen av er har möjlighet att ta över hela lånet själv och bolåneavtalet fortsätter att löpa på som vanligt.

  • En av er tar över hela bolånet. Ni måste kontakta er bank för att få deras godkännande. Bankerna gör en individuell prövning i varje enskilt fall. Banken kan behöva göra en ny kreditprövning för att undersöka om den som vill bo kvar i bostaden har återbetalningsförmåga. Läs mer om kreditprövning. Om den av er som ska bo kvar har möjlighet att stå för hela bolånet, godtar banken det i de flesta fall och skriver då om skuldebrevet för lånet. Tänk på att även kontakta er försäkringsgivare om ni har låneskydd kopplat till bolånet.

  • Ni säljer bostaden och löser bolånet direkt i och med försäljningen. Tänk på att om ni löser ett bolån med bunden ränta innan bindningstiden för lånet har gått ut kan banken kräva ränteskillnadsersättning. Läs mer om ränteskillnadsersättning.

Amorteringskravet vid separation

Ska du ta över bolånet vid en separation och undrar om du nu kommer att behöva amortera enligt det skärpta amorteringskravet?

  • Det skärpta amorteringskravet gäller inte bolån som togs före den 1 mars 2018. Om du enbart tar över lånet och inte utökar det gäller det ursprungliga lånets villkor.
  • Om bolånet tagits efter den 1 mars 2018 ska banken beräkna en ny skuldkvot och fastställa amorteringsbeloppet utifrån den av er som tar över bolånet.
  • Det amorteringsgrundande värdet är fortsatt det samma fram till omvärdering kan göras.

Vid en separation har banken möjlighet att bevilja undantag från amorteringskraven under en begränsad period men bankerna har olika rutiner för dessa situationer. Vänd dig till banken för ett rådgivande samtal. Läs mer om amorteringskrav.

Ändra autogiro eller stående överföring

Om ni har ett autogiro eller stående överföring för lånebetalningarna bör ni se över dem och meddela banken från vilket konto som lånet ska betalas framöver. Se också över vilka räkningar ni betalar via autogiro och e-faktura. Säg upp eller uppdatera betalningsmottagarna med nya uppgifter. Läs mer om att stoppa och återkalla autogiro.

Vem står försäkringen på?

En villa, bostadsrätt eller hyresrätt kan bara ha en försäkringstagare och den som bor kvar ska då vara försäkringstagare. Kontakta försäkringsbolaget och se till att de har rätt uppgifter. Behöver du teckna ny boendeförsäkring, jämför försäkringar här.

Vanliga frågor

Kan jag ta över ett gemensamt lån?

Ja, det är möjligt i vissa fall. Kontakta er bank för ett rådgivande samtal och hitta en lösning som passar er. Om en av er vill bo kvar i er bostad och har möjlighet att stå för hela bolånet, så godtar banken det i de flesta fall.l De skriver då om skuldebrevet för bolånet. Banken gör en individuell bedömning i varje enskilt fall och är vanligtvis samarbetsvilliga och lösningsorienterade.

 

Följer mina autogiron med när jag byter bank?

Nej, men om du meddelar din nya bank så hjälper de dig att föra över dem.

Vilka omfattas av reseskyddet?

Hemförsäkringens reseskydd
Som regel gäller skyddet dig som försäkringstagare och alla andra som är skrivna på samma adress och delar hushåll med dig. Även barn under 18 år som du har vårdnaden om brukar ingå, även om barnet inte är skrivet på din adress.

Några bolag kräver att alla som ska omfattas av försäkringen också finnas namngivna på försäkringsbrevet.

Separata reseförsäkringar
Dessa försäkringar omfattar den som har köpt försäkringen. Vid vissa skador kan även medresenärer få ersättning, men då måste de ha köpt försäkring hos samma bolag.

Kortförsäkringar
Dessa försäkringar gäller ofta om du betalar resan med ditt kontokort. Reseskyddet omfattar vanligen kortinnehavaren själv och dennes make, maka, registrerade partner, sambo och barn under 23 år som bor hemma eller hos den andre föräldern.