Lån

Att låna pengar kan vara ett sätt att finansiera något som du behöver eller gärna vill köpa, men inte har råd att betala direkt. Men ett lån kostar pengar i form av avgifter och räntor.

För de allra flesta är det nödvändigt att låna pengar för att köpa en bostad. Men många lånar också till konsumtion av varor och resor med mera. Det är viktigt att tänka igenom i vilka situationer du verkligen behöver ett lån. Har du många lån kan det påverka din  kreditvärdighet, och det kanske minskar dina möjligheter att nu eller i framtiden få ett bolån, eller något annat lån du verkligen behöver. Tänk på att det inte finns någon rättighet att få ett lån. 

Det är stora skillnader mellan olika lån när det gäller kostnader för räntor och avgifter. Här kan du spara mycket pengar genom att jämföra olika kreditgivare och deras villkor. Om du redan har dyra lån kan du använda kalkylverktyget Lånelabbet för att se vad som skulle hända om du till exempel kan sänka räntan och i stället amortera mer.

På vår webbplats kan du läsa om olika lån och vad du bör tänka på. Du kan också jämföra boräntor och räkna ut vad det skulle kosta att avbryta ett bundet lån i förtid, så kallad ränteskillnadsersättning.

Att tänka på

  • Låna inte mer än du verkligen behöver. Lån är dyra och kommer påverka din ekonomi.
  • Ju sämre kreditvärdighet du har, desto högre ränta får du betala när du tar lån.
  • Många snabblån och kortkrediter kan vara väldigt dyra. Var noggrann när du väljer så att du får den bästa lånelösningen för dig.
  • Lån försvinner bara genom amortering, det vill säga att du betalar tillbaka det du lånat.