Lån & Betalningar

Här hittar du fakta om allt från bolån och konsumtionslån till olika sätt att betala. I våra jämförelser kan du se aktuella bolåneräntor samt kostnader för kontokort, betalkonton och andra banktjänster.

Vi informerar om konsumentkrediter, alltså lån från företag till konsumenter. Andra lån, exempelvis studielån (csn) eller lån mellan privatpersoner, ligger utanför vårt arbetsområde. När det gäller betalningar svarar vi på frågor om avtal mellan dig och banken eller andra betaltjänstföretag.

Att tänka på

Vanliga frågor

Min bank har börjat ta en avgift för en tjänst som tidigare var kostnadsfri, får banken det?

Ja, så länge som banken i god tid har informerat dig om avgiften.

Kan jag ta över ett gemensamt lån?

Ja, det är möjligt i vissa fall. Kontakta er bank för ett rådgivande samtal och hitta en lösning som passar er. Om en av er vill bo kvar i er bostad och har möjlighet att stå för hela bolånet, så godtar banken det i de flesta fall.l De skriver då om skuldebrevet för bolånet. Banken gör en individuell bedömning i varje enskilt fall och är vanligtvis samarbetsvilliga och lösningsorienterade.

 

Måste inte alla butiker ta emot kontanter?

Nej. Principen i Riksbankslagen är att alla är skyldiga att ta emot betalning i kontanter. Men det går att avtala bort skyldigheten i många verksamheter, som till exempel i butiker.