Skilsmässa eller separation – svar om bank och försäkring

Är du gift och ska skiljas? Eller är du sambo och ska separera? Vi är jurister som kan svara på frågor om bank och försäkring. 

Här hittar du information som kan bli aktuell när du ska skiljas eller separera; om bolån, konton, barn, gemensam egendom och försäkringar.

Om du är i behov av information om till exempel hur du ansöker om äktenskapsskillnad, hur du gör en bodelning eller har vårdnadsfrågor kan det vara bra att kontakta en familjerättsjurist.

podcast-icon-black.svg Lyssna på Försäkringspodden om Bank- och försäkringsfrågor vid skilsmässan

Att tänka på

Gemensam egendom som sommarstuga, bil eller båt vid en skilsmässa eller separation?

Vad händer med lån och försäkringar på gemensam egendom som sommarstuga, bil eller båt efter en skilsmässa? Behövs en ny försäkringstagare?

Om ni har gemensamma lån på en sommarstuga, bil, båt eller annan egendom kan ni läsa mer om hur ni hanterar gemensamma lån. På samma sätt som med ett gemensamt bolån är det upp till banken/kreditgivaren att godta om någon av er vill ta över ett lån själv.

Ändra autogiro eller stående överföring

Om ni har ett autogiro eller stående överföring för lånebetalningar bör ni se över dem och meddela banken från vilket konto som lånet ska betalas från framöver. Läs mer om stoppa och återkalla autogiro.

Ny försäkringstagare efter en skilsmässa eller separation?

Tänk på att ett sommarhus, liksom en villa eller en bostadsrätt, bara kan ha en försäkringstagare. Den som bor kvar ska då vara försäkringstagaren. Detsamma gäller bilförsäkringar, den som är ägare och huvudsaklig brukare ska också vara försäkringstagaren.

Vanliga frågor

Kan jag ta över ett gemensamt lån?

Ja, det är möjligt i vissa fall. Kontakta er bank för ett rådgivande samtal och hitta en lösning som passar er. Om en av er vill bo kvar i er bostad och har möjlighet att stå för hela bolånet, så godtar banken det i de flesta fall.l De skriver då om skuldebrevet för bolånet. Banken gör en individuell bedömning i varje enskilt fall och är vanligtvis samarbetsvilliga och lösningsorienterade.

 

Följer mina autogiron med när jag byter bank?

Nej, men om du meddelar din nya bank så hjälper de dig att föra över dem.

Vilka omfattas av reseskyddet?

Hemförsäkringens reseskydd
Som regel gäller skyddet dig som försäkringstagare och alla andra som är skrivna på samma adress och delar hushåll med dig. Även barn under 18 år som du har vårdnaden om brukar ingå, även om barnet inte är skrivet på din adress.

Några bolag kräver att alla som ska omfattas av försäkringen också finnas namngivna på försäkringsbrevet.

Separata reseförsäkringar
Dessa försäkringar omfattar den som har köpt försäkringen. Vid vissa skador kan även medresenärer få ersättning, men då måste de ha köpt försäkring hos samma bolag.

Kortförsäkringar
Dessa försäkringar gäller ofta om du betalar resan med ditt kontokort. Reseskyddet omfattar vanligen kortinnehavaren själv och dennes make, maka, registrerade partner, sambo och barn under 23 år som bor hemma eller hos den andre föräldern.