Egendomsskyddet i hemförsäkringen kan ge dig ersättning för dina saker om de skadas i en brand- eller vattenskada eller blir stulna. Med egendom menas till exempel möbler, kläder, elektronik, musikinstrument och andra föremål som du har i ditt hem. Ett begrepp som ofta används för saker i försäkringsvillkoren är "lösöre".
Skydd för dina saker i bostaden
Alla försäkringsbolag ersätter dina saker om du drabbas av brandskada, vattenskada eller stöld i din bostad. Men vid stöld krävs det som regel att det finns något spår efter inbrottet, till exempel brytmärken eller ett förstört lås. Har tjuven kommit in med nyckel blir det svårare att bevisa att det har varit fråga om en stöld. Likaså är det svårare att bevisa en stöld om det saknas spår efter inbrottet på dörrar eller fönster.
Du måste visa försäkringsbolaget att du har ägt det som du har blivit av med och vilket värde det har. Det finns inget krav på att du måste visa upp ett kvitto men ofta är det ett bra bevis. Har du inget kvitto kan kontoutdrag, fotografier, kartonger eller liknande hjölpa dig att visa vilken egendom du har förlorat.
Ersättning för merkostnader
Om du drabbas av en brand- eller vattenskada i din bostad och bostaden måste renoveras, kan du få ersättning för merkostnader. Merkostnader kan till exempel vara att du får extrakostnader för mat om du måste äta på restaurang för att det inte går att laga mat i ditt kök. Merkostnader kan också omfatta att dina boendekostnader ökar då du tvingas bo någon annanstans medan renoveringen pågår.
Skydd för dina saker utanför bostaden
Skyddet för saker som du förvarar på annan plats än i bostaden kallas ofta för bortaskyddet i försäkringsvillkoren. Som en huvudregel ersätts inte stöldbegärlig egendom som du förvarar utanför bostaden.
Bor du i ett flerfamiljshus och råkar ut för brand-, vattenskada eller inbrott i ditt vinds- eller källarförråd kan du få ersättning för saker (inte stöldbegärligt) som du förvarar där, men bara upp till ett lägre maxbelopp som varierar mellan försäkringsbolagen.
Bortaskyddet gäller även för egendom som du förvarar i till exempel en övernattningslägenhet, ett fritidshus eller i ett förråd. För saker som du lämnar i en bil kan bortaskyddet gälla men det kan också vara undantaget eller ha mycket låga maxbelopp.
Stöld av saker som du har med dig
Som huvudregel kan du bara få ersättning för stöldbegärlig egendom som du tar med dig utanför din bostad om sakerna rycks ifrån dig vid ett rån, väskryckning eller överfall. Som stöldbegärlig egendom räknas till exempel kontanter, mobiltelefoner, datorer, smycken och klockor.
Om du har en allriskförsäkring och stölden kan anses vara plötslig och oförutsedd kan du däremot få ersättning. Men det ställs alltid särskilda aktsamhetskrav på hur du hanterar dina saker. För att få ersättning för en fickstöld måste du till exempel ha upptäckt den omedelbart.
Stöld på äldreboende
Om du blir bestulen när du har hemtjänst, eller bor i särskilt boende där vårdpersonal har tillgång till nyckel, ersätter några bolag stölden genom hemfärsäkringens grundskydd. Du kan även få ersättning för en sådan stöld om du har en allriskförsäkring och händelsen betraktas som en plötslig och oförutsedd händelse.
Maxbelopp
För vissa saker finns det ett högsta belopp som du kan få i försäkringsersättning, oberoende av situation och händelse. Exempelvis finns det alltid ett maxbelopp för kontanter och cyklar inklusive elcyklar. Ofta finns det även ett maxbelopp för smycken, ibland även för armbandsur.
Ta bilder och anteckna
Gör gärna en förteckning och ta bilder på alla dina möbler och saker. Spara kvitton och garantier. Var extra noggrann med värdefulla föremål som smycken, samlingar, dyra möbler, exklusiva kläder och matsilver. Notera stämplar, signaturer, mått och fabrikat. Anteckna gärna det du känner till om inköpsår och inköpspris med mera. Skaffa värderingsintyg för särskilt värdefulla föremål. Förvara sedan din förteckning, bilder, kvitton med mera på någon annan plats än hemma, till exempel i ett USB-minne på jobbet eller hos en släkting.
Märk dina saker för att avskräcka tjuvar
Både polisen och försäkringsbolagen lånar ut elektriska gravyrpennor och osynligt bläck. Hos stöldskyddsföreningen och försäkringsbolagen kan du köpa en förpackning med Märk-DNA som du kan märka allt värdefullt med. Det är avskräckande och gör det samtidigt mycket lättare för polisen att återlämna upphittat stöldgods.