Hemförsäkringar

En hemförsäkring är ett försäkringspaket som består av flera viktiga delar. Du behöver en hemförsäkring oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

En hemförsäkring skyddar ditt hem och dina saker, till exempel om du råkar ut för en brand, vattenskada eller inbrott. I hemförsäkringar ingår även ett reseskydd, rättsskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd. Du kan till exempel få ersättning för vårdkostnader om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka när du är utomlands. Hemförsäkringen kan också täcka kostnader för en advokat om du hamnar i en tvist, betala om någon kräver dig på skadestånd och ge ersättning om du blir överfallen.

Att tänka på

  • Du behöver en hemförsäkring, oavsett hur du bor. Den kan täcka höga kostnader som du annars måste stå för själv.

  • Är du ny i Sverige? Läs mer om försäkringar på lätt svenska
  • Kontrollera att hemförsäkringen gäller för alla i familjen och hushållet.

  • Bor du i bostadsrätt eller villa så behöver du komplettera din hemförsäkring med en bostadsrättsförsäkring eller en villaförsäkring.

  • Alla försäkringsbolag erbjuder basförsäkringar som ger ett bra grundskydd. Du kan också köpa mer omfattande hemförsäkringar. Här kan du jämföra olika hemförsäkringar.
  • Genom skadeförebyggande åtgärder kan du slippa besvärliga skador i ditt hem.

Jämför hemförsäkringar

Skydda ditt hem och dina saker från skador

Du kan minska risken för skador i ditt hem och på dina saker genom olika skadeförebyggande åtgärder. Du bidrar då dessutom till att begränsa den negativa miljöpåverkan som alla skador innebär. Här tipsar vi om vad du kan göra.

Märk dina saker för att avskräcka tjuvar

Hos stöldskyddsföreningen och försäkringsbolagen kan du köpa en förpackning med Märk-DNA som du kan märka allt värdefullt med, till exempel din cykel. Märkningnen är enkel att använda och nästan omöjlig att ta bort. Det är avskräckande och gör det samtidigt mycket lättare för polisen att hitta stöldgodset.

Minska risken för ID-stöld

Du kan minska risken för att drabbas av ID-stöld med några enkla åtgärder:

  • Spärra obehörig adressändring
    Gå in på skatteverkets hemsida och spärra obehörig adressändring. Du kan där även spärra att någon obehörig använder en blankett för att utse sig som ombud för dig. För din fysiska post, skaffa en låsbar brevlåda och ha den låst. 
  • Aktivera adresslarm
    Bevaka din folkbokföringsadress med hjälp av en funktion hos hitta.se. Då får du en notis på SMS om någon försöker folkbokföra sig på din adress.

Minska risken för cykelstöld

Varje år sker det ett stort antal stölder av cyklar. Att bli bestulen på en cykel är en tråkig händelse för den drabbade med bland annat ekonomiska konsekvenser. Men det är även negativt för miljön då en förlorad cykel ofta ersätts med en ny cykel som måste produceras. Exempel på några saker som du själv kan göra för att minska risken för att drabbas av en cykelstöld är:

  • Låsa cykeln med ett certifierat lås
  • Låsa fast cykelns ram och hjul i ett fast objekt (ett träd, en lycktstolpe m.m.)
  • Inte lämna cykeln utomhus under natten
  • Märka cykeln med MärkDNA
  • Om du har en elcykel - låsa batteriet om du ska lämna cykeln en kortare stund och ta med batteriet om du ska lämna cykeln en längre stund.
  • Om du har en elsparkcykel - låsa fast den i ett fast objekt med ett godkänt kättinglås. Kontakta låsförsäljare eller tillverkare för att få information om vad som passar till din elsparkcykel. 

På Stöldskyddsföreningens webbsida kan du läsa mer om vad du kan göra för att minska risken för att drabbas av cykelstöld. 

Du kan även hitta bra information på försäkringsbolagens webbplatser om vad du bör tänka på.

Så kan du undvika vägglöss 

Det har blivit allt vanligare med vägglöss i hemmen, mycket på grund av ökat resande. Du kan också få in väglöss genom begagnade möbler. För att undvika vägglöss i ditt hem kan du:

  • Resa med en väska i plast eller metall, istället för en tygväska.
  • Låta kläderna vara kvar i resväskan och inte förvara den öppen på golvet.
  • På resmålet: undersök rummet och framförallt sängen, titta efter små svarta fläckar på sängkläder och bäddmadrass.
  • Vara observant på bett på huden.
  • Vid hemkomst: tvätta dina kläder i 60 grader (vägglöss klarar temperaturer upp till 50 grader) eller lägg dina saker i plastpåsar i frysen i en vecka, eller i en torktumlare i minst en timme.

Vanliga frågor

Gäller min hemförsäkring även för min sambo?

Ofta är din sambo eller den du är gift med medförsäkrad om han/hon är bosatt och folkbokförd på samma adress som du och ni delar hushåll. Flera bolag har dock som krav att alla som ska omfattas (även dina barn) ska skrivas ut med namn i försäkringsbrevet.

Min hund bet grannens flicka i armen. Föräldrarna kräver ersättning för hennes skador. Det här är väl inte mitt fel eftersom flickan rusade fram mot hunden?

Som hundägare har du ett strikt ansvar enligt lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Det innebär att du måste ersätta skador som din hund orsakar. Som regel bryr man sig alltså inte om vems felet är.

Du bör göra en anmälan till den ansvarsförsäkring som ingår i alla hemförsäkringar. Bolaget utreder då om du är skadeståndsskyldig och betalar ersättning för flickans skador.

Som alltid finns det en självrisk i hemförsäkringen (ca 1 500 kr) och den måste du själv betala.