Flytta hemifrån

När du flyttar hemifrån är det mycket att tänka på. Här har vi samlat praktiska tips och hjälp så att du inte missar det viktigaste när det gäller bank- och försäkringsfrågor.

När du flyttar hemifrån är det viktigaste att du skaffar en hemförsäkring och rätt banktjänster så att du kan betala räkningar. Det gäller oavsett om du flyttar till en hyresrätt, ska bo som inneboende eller i studentboende, eller köper en bostad. Det här är också ett bra tillfälle att se över dina andra försäkringar och din budget.

Att tänka på innan du flyttar

Innan du flyttar är det en del att tänka på. Gå igenom din ekonomi - vad har du råd med? Du behöver också ordna med betalkonto, el, internet, hemförsäkring och andra försäkringar.

När du flyttar är det viktigt att ha rätt försäkringar från början. Du behöver minst ha en hemförsäkring, men oftast fler försäkringar än så. Behåll gärna din egen barnförsäkring så länge det går (25 år). Tänk också på att ha rätt försäkringar för flytten i sig. Du måste också bli kund hos en bank för att kunna betala dina räkningar, som exempelvis hyra och el. Det kan också vara bra att börja spara till en buffert om du skulle få oväntade kostnader framöver. 

Skaffa alltid hemförsäkring

Oavsett hur du bor behöver du alltid en hemförsäkring. Dina föräldrars hemförsäkring gäller inte för dig men under vissa förutsättningar kan du dela hemförsäkring med någon annan. Det viktiga är att du omfattas av en hemförsäkring.

Skaffa hemförsäkring

Skaffa andra försäkringar?

Hemförsäkringen är en bra grundförsäkring men oftast behöver du fler försäkringar. Vi har guider som kan ge dig hjälp. De viktigaste försäkringarna förutom hemförsäkring är oftast bilförsäkring, barn- och ungdomsförsäkring och reseförsäkring.

Andra försäkringar

Försäkring för flytten?

Använder du flyttfirma är det viktigt att de har en ansvarsförsäkring. Hjälper i stället kompisar till och något går sönder, kan det vara en fråga för deras hemförsäkring. Din egen försäkring kan också ha ett allriskskydd som kan ersätta skador.

Vilken försäkring gäller?

Gör en budget

När du flyttar hemifrån måste du köpa allting själv - även diskmedel, tandkräm och toaborstar. Oavsett i vilket situation som du befinner dig i; student, jobbar eller får pengar någon annanstans ifrån, så är det bra att göra en budget för att se vad du har för inkomster och utgifter.

Konsumentverkets Koll på pengarna
Var försiktig med lån och krediter

Spara pengar

Tänk på att du kan behöva spara pengar så att du har en buffert för oförutsedda utgifter. Om du äger din bostad måste du ha en sådan buffert.

Sparkonto
Insättningsgaranti
Spara när du är 16 – 18 år