Flytta hemifrån

När du flyttar hemifrån är det mycket att tänka på. Här har vi samlat praktiska tips och hjälp så att du inte missar det viktigaste när det gäller bank- och försäkringsfrågor.

När du flyttar hemifrån är det viktigaste att du skaffar en hemförsäkring och rätt banktjänster så att du kan betala räkningar. Det gäller oavsett om du flyttar till en hyresrätt, ska bo som inneboende eller i studentboende, eller köper en bostad. Det här är också ett bra tillfälle att se över dina andra försäkringar och din budget.

Bostadsrätt

Köper du en bostadsrätt finns det mycket att tänka på, både när det gäller bank- och försäkringsfrågor. Din hemförsäkring måste till exempel vara anpassad för en bostadsrätt och du måste alltid göra en budget.

Vi har samlat våra viktigaste tips för bostadsköp i Köpa bostad. En av alla viktiga frågor är att välja rätt typ av hemförsäkring.

Rätt typ av hemförsäkring

Din hemförsäkring ska vara anpassad för att du äger och bor i en bostadsrätt. Oftast behövs en hemförsäkring med bostadsrrättstillägg, med andra ord en hemförsäkring för bostadsrätt. I vissa fall har föreningen ett kollektivt bostadsrättstillägg och då räcker det med en vanlig hemförsäkring. Läs mer och jämför försäkringar i vår information om bostadsrättsförsäkringar.

Medlåntagare

Som ung bostadsköpare kan du ha svårt att få ett eget lån, i alla fall om du inte har tillräckligt hög inkomst. Inte sällan vill banken att dina föräldrar eller någon annan går in som medlåntagare. Du kan läsa mer om hur det fungerar med lån, medlåntagare, kreditprövning och amorteringskrav på menyn Lån.