Flytta hemifrån

När du flyttar hemifrån är det mycket att tänka på. Här har vi samlat praktiska tips och hjälp så att du inte missar det viktigaste när det gäller bank- och försäkringsfrågor.

När du flyttar hemifrån är det viktigaste att du skaffar en hemförsäkring och rätt banktjänster så att du kan betala räkningar. Det gäller oavsett om du flyttar till en hyresrätt, ska bo som inneboende eller i studentboende, eller köper en bostad. Det här är också ett bra tillfälle att se över dina andra försäkringar och din budget.

Hyra eller bo i andra hand

När du hyr ditt boende är det jätteviktigt att du betalar din hyra i tid - annars kan du bli uppsagd. Det finns också andra bestämmelser om vad du får göra och vad du måste göra som hyresgäst. 

Du måste först och främst vara rätt försäkrad. Vilket försäkring du behöver beror lite på hur du bor och hur du lever. Se våra guider för vilka försäkringar du behöver som student, singelhushåll eller barnfamilj. Du behöver alltid en hemförsäkring och du kan läsa våra tips om hemförsäkring för hyresrätt hyresrättsförsäkring

Du måste också skaffa el-, mobil- och internetabonemang. Om du vill ha TV kommer det också att kosta pengar.

Bo i andra hand

När du bor i andra hand är du hyresgäst till förstahandshyresgästen.

Att tänka på som andrahandshyresgäst

Inneboende

Som inneboende ingår oftast el och vatten i din hyra. Du behöver dock oftast ha en egen hemförsäkring.

Att tänka på som inneboende

Studentboende

Som nybliven student är det mycket du ska tänka på. Glöm inte bort att skaffa en hemförsäkring.  Om du är student och tar studielån så är det extra viktigt att ha koll på ekonomin. Du ska ju betala tillbaka studielånet framöver.

Att tänka på som studentboende

Elavtal - bra att tänka på

Fast eller rörligt pris? Vilka elbolag kan jag lita på?

Elavtal - bra att tänka på

Mobil- och internetabonnemang

När det kommer till att välja mobil- och internetabonnemang så finns det ofta otroligt många valmöjligheter. Du ska så klart börja med att fundera på vad du behöver och vad du har råd med.

Bra och oberoende information hos Telekområdgivarna

Något om rättigheter och skyldigheter som hyresgäst

Det kan vara bra att känna till att du som hyresgäst är begränsad i vad du får göra med din lägenhet.

Renovera
Hyra ut i andra hand