Vilka försäkringar behöver jag?

Behöver jag samma försäkringar när jag lever själv som med barn? Behöver jag någon särskild försäkring när jag pluggar eller har blivit pensionär?

Ett sätt att tänka kring sitt försäkringsbehov är att dela in försäkringarna i grupper: Krav enligt lag, Nödvändiga och Bra att ha. Andra försäkringar kan du till och med fundera på att prioritera bort.

Mikrofon svartvit Lyssna på: Vilka försäkringar behöver jag i Försäkringspodden.

OBS! Se den här informationen som tankar, idéer och exempel på hur du kan prioritera - inte som rådgivning eller personliga rekommendationer. Du måste alltid fatta egna beslut baserade på din situation och inställning till försäkringar. Se även våra särskilda tips för barnfamiljer, singelhushåll, studenter och pensionärer.

Vill du veta mer om privata försäkringar, försäkringar från arbetsgivaren och samhällets försäkringar?

Att tänka på

  • Den enda försäkring det är lag på är trafikförsäkring om du har bil. Men oftast behöver du hel- eller halvförsäkring på bilen.
  • Att ha en hemförsäkring (eller bostadsrättstillägg eller villaförsäkring) är nödvändigt. Likaså barnförsäkring om du har barn, reseförsäkring för längre resor, båtförsäkring om du har en båt och en djurförsäkring om du har ett djur. 
  • Det kan vara bra att ha en olycksfallsförsäkring, en sjuk- och olycksfallsförsäkring, en inkomstförsäkring, en sjukvårdsförsäkring, en pensionsförsäkring (eller pensionssparande) och en eller flera livförsäkringar.
  • Det finns en rad försäkringar du kan fundera på om du verkligen behöver, till exempel försäkringar som bara gäller för en viss, begränsad sjukdom, tandvårdsförsäkringar utanför folktandvårdens, produktförsäkringar/flera olika produktförsäkringar, avbeställningsskydd via resebyrån/flygbolaget, ID-skyddsförsäkring (den är ofta onödig om det redan ingår i din hemförsäkring), förlängda motorgarantier är ofta onödiga på grund av litet innehåll.

Vilka försäkringar behöver en barnfamilj?

Vilka försäkringar behöver en barnfamilj? Hemförsäkring och bilförsäkring är grunden. Vi rekommenderar också alla som har barn att skaffa en barnförsäkring. Lever du tillsammans med en annan vuxen bör du också fundera på hur ni kan "försäkra" ekonomin i till exempel boendet.

OBS! Se den här informationen som tankar, idéer och exempel på hur man kan prioritera - inte som rådgivning eller personliga rekommendationer. Du måste alltid fatta egna beslut baserat på din situation och inställning till försäkringar.

Krav enligt lag

En trafikförsäkring är den enda försäkring som du måste ha enligt lag (om du har bil förstås). Oftast behöver ni en hel- eller halvförsäkring, utöver trafikförsäkringen.

Bilförsäkring

Nödvändiga försäkringar

Ni behöver ha en hemförsäkring, barnförsäkring och reseförsäkring för längre resor.

Hemförsäkring
Barnförsäkring
Reseförsäkring
Båtförsäkring
Djurförsäkring

Bra att ha

De här försäkringarna är bra att ha men jämförelsevis inte riktigt lika viktiga som de nödvändiga. Till exempel kan det vara dumt att prioritera en olycksfallsförsäkring framför en hemförsäkring eller att försäkra sina djur men inte sina barn.

Olycksfallsförsäkring
Sjuk- och olycksfallsförsäkring
Livförsäkring
Inkomstförsäkring
Sjukvårdsförsäkring

Fundera på om du verkligen behöver

Vissa försäkringar kan du vara särskilt uppmärksam på om du behöver – och till och med se upp för.

Produktförsäkringar
Extra avbeställningsskydd
ID-skydd

Fallgropar att se upp för

Här är några vanliga fallgropar, det vill säga viktiga saker som kan vara lätta att missa.

Fallgropar