Vilka försäkringar behöver jag?

Alla behöver vara försäkrade. Du har då ett ekonomiskt skydd om olyckan är framme. Men vilka försäkringar som just du behöver beror mycket på din livssituation och vad du äger.  

Ett sätt att tänka kring sitt försäkringsbehov är att dela in försäkringarna i grupper: Krav enligt lag, nödvändiga och bra att ha. Andra försäkringar kan du till och med fundera på att prioritera bort.

Några försäkringar är nödvändiga eftersom de innehåller ett katastrofskydd. De kan ge en hög ersättning vid allvarliga händelser och täcka stora utgifter som du annars måste stå för själv. En del försäkringar kan däremot ofta prioriteras bort då de ger relativt låg ersättning eller innebär en dubbelförsäkring.  

Vi tipsar om hur barnfamiljer, singelhushåll, studenter och pensionärer kan prioritera. Observera att detta inte är rådgivning eller personliga rekommendationer. Du behöver själv - utifrån dina behov och inställning till försäkringar – fatta beslut om vilka försäkringar du ska ha.

Mikrofon svartvit Lyssna på: Vilka försäkringar behöver jag i Försäkringspodden.

podcast-icon-black.svg Lyssna på: Spara inte in på nödvändiga försäkringar i Försäkringspodden.

Vill du veta mer om privata försäkringar, försäkringar från arbetsgivaren och samhällets försäkringar?

Att tänka på

  • Den enda försäkring det är lag på är trafikförsäkring. Det måste du ha, om du har bil. Oftast behöver du även halv- eller helförsäkring på bilen.
  • Du behöver ha en hemförsäkring, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. 
  • För en barnfamilj är en barnförsäkring ett betydelsefullt komplement till samhällets skydd. Ibland kan det också vara nödvändigt med en eller flera livförsäkringar.
  • Det är också nödvändigt att försäkra djur, fritidshus, bilar och båtar.
  • Det kan vara bra att ha en olycksfallsförsäkring, en sjuk- och olycksfallsförsäkring, en inkomstförsäkring, en sjukvårdsförsäkring och en eller flera livförsäkringar.
  • Det finns en rad försäkringar du kan fundera på om du verkligen behöver, som till exempel produktförsäkringar, ID-skyddsförsäkring, separat assistansförsäkring och extra avbeställningsskydd. Undvik också att ha två hemförsäkringar, du kanske redan är försäkrad via ditt fackförbund.

Vilka försäkringar behöver en pensionär?

Vilka försäkringar behöver en pensionär? I stort sett som innan du slutade arbeta, men kanske ska du minska på vissa försäkringsbelopp. Ibland sänks försäkringsbelopp i försäkringar du redan har automatiskt bara för att du blivit äldre, så det bör du kontrollera. Dessutom kan nya behov uppstå, till exempel om du börjar göra långresor.

Observera att detta inte är rådgivning eller personliga rekommendationer. Du behöver själv - utifrån dina behov och inställning till försäkringar – fatta beslut om vilka försäkringar du ska ha.

Krav enligt lag

Du behöver en trafikförsäkring för en bil och MC. Oftast behöver du en hel- eller halvförsäkring, utöver trafikförsäkringen.

Trafikförsäkring

Som alla ska ha

Du behöver en hemförsäkring, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Hemförsäkring

Nödvändiga försäkringar

Några försäkringar är nödvändiga eftersom de innehåller ett katastrofskydd. De kan täcka stora utgifter som du annars måste stå för själv och ge en hög ersättning vid allvarliga händelser.

Bilförsäkring och andra fordon
Reseförsäkring
Båtförsäkring
Djurförsäkring

Bra att ha

För försäkringarna som är bra att ha är ersättningsbeloppen ofta lägre än för de nödvändiga och det är inte heller lika självklart att man alltid ska ha dem. Men det kan variera.

Olycksfallsförsäkring
Efterlevandeskydd och livförsäkring
Sjukvårdsförsäkring

Fundera på om du verkligen behöver

En del försäkringar kan ofta prioriteras bort då de ger relativt låg ersättning eller innebär en dubbelförsäkring. Se upp och tänk till om du verkligen behöver en sådan försäkring.

Produktförsäkringar
Extra avbeställningsskydd
ID-skydd
"Begravningsförsäkring"
Separat assistansförsäkring
Förlängd motorgaranti
Självriskförsäkringar

Fallgropar att se upp för

Här är några vanliga fallgropar, det vill säga viktiga saker som kan vara lätta att missa.

Fallgropar