Vilka försäkringar behöver jag?

Alla behöver vara försäkrade. Du har då ett ekonomiskt skydd om olyckan är framme. Men vilka försäkringar som just du behöver beror mycket på din livssituation och vad du äger.  

Ett sätt att tänka kring sitt försäkringsbehov är att dela in försäkringarna i grupper: Krav enligt lag, nödvändiga och bra att ha. Andra försäkringar kan du till och med fundera på att prioritera bort.

Några försäkringar är nödvändiga eftersom de innehåller ett katastrofskydd. De kan ge en hög ersättning vid allvarliga händelser och täcka stora utgifter som du annars måste stå för själv. En del försäkringar kan däremot ofta prioriteras bort då de ger relativt låg ersättning eller innebär en dubbelförsäkring.  

Vi tipsar om hur barnfamiljer, singelhushåll, studenter och pensionärer kan prioritera. Observera att detta inte är rådgivning eller personliga rekommendationer. Du behöver själv - utifrån dina behov och inställning till försäkringar – fatta beslut om vilka försäkringar du ska ha.

Mikrofon svartvit Lyssna på: Vilka försäkringar behöver jag i Försäkringspodden.

podcast-icon-black.svg Lyssna på: Spara inte in på nödvändiga försäkringar i Försäkringspodden.

Vill du veta mer om privata försäkringar, försäkringar från arbetsgivaren och samhällets försäkringar?

Att tänka på

  • Den enda försäkring det är lag på är trafikförsäkring. Det måste du ha, om du har bil. Oftast behöver du även halv- eller helförsäkring på bilen.
  • Du behöver ha en hemförsäkring, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. 
  • För en barnfamilj är en barnförsäkring ett betydelsefullt komplement till samhällets skydd. Ibland kan det också vara nödvändigt med en eller flera livförsäkringar.
  • Det är också nödvändigt att försäkra djur, fritidshus, bilar och båtar.
  • Det kan vara bra att ha en olycksfallsförsäkring, en sjuk- och olycksfallsförsäkring, en inkomstförsäkring, en sjukvårdsförsäkring och en eller flera livförsäkringar.
  • Det finns en rad försäkringar du kan fundera på om du verkligen behöver, som till exempel produktförsäkringar, ID-skyddsförsäkring, separat assistansförsäkring och extra avbeställningsskydd. Undvik också att ha två hemförsäkringar, du kanske redan är försäkrad via ditt fackförbund.

Försäkring eller buffert?

Du skaffar främst försäkringar som skydd för skador som du ekonomiskt inte kan ”ta själv”. Det finns en stor skillnad mellan när en försäkring ger ett katastrofskydd och när den bara täcker ett mindre belopp. För det som gäller katastrofskydd är försäkring alltid nödvändigt. Men de försäkringar som bara täcker låga belopp kan du, om du vill, ersätta med ett eget buffertsparande.

Observera att detta inte är rådgivning eller personliga rekommendationer. Du behöver själv - utifrån dina behov och inställning till försäkringar – fatta beslut om vilka försäkringar du ska ha.

Risken påverkar

Hur du ser på risk påverkar vilken nivå av försäkring du väljer.

Hur ser du på risk?
Vilken risk har du?

Storlek på bufferten spelar också roll

Storleken på din buffert för oförutsedda utgifter påverkar också hur mycket försäkringar du behöver ha.

Stor eller liten buffert?

Leta efter skyddet mot katastrofer

Många försäkringar innehåller ett katastrofskydd, det vill säga en möjlighet till stor ersättning, och det är det som du bör fokusera på.

Katastrofskydd i försäkringar

Basförsäkringar finns

Basförsäkringar är något enklare försäkringar där tilläggsförsäkringar inte brukar ingå.

Basförsäkringar