Vilka försäkringar behöver jag?

Behöver jag samma försäkringar när jag lever själv som med barn? Behöver jag någon särskild försäkring när jag pluggar eller har blivit pensionär?

Ett sätt att tänka kring sitt försäkringsbehov är att dela in försäkringarna i grupper: Krav enligt lag, Nödvändiga och Bra att ha. Andra försäkringar kan du till och med fundera på att prioritera bort.

Mikrofon svartvit Lyssna på: Vilka försäkringar behöver jag i Försäkringspodden.

OBS! Se den här informationen som tankar, idéer och exempel på hur du kan prioritera - inte som rådgivning eller personliga rekommendationer. Du måste alltid fatta egna beslut baserade på din situation och inställning till försäkringar. Se även våra särskilda tips för barnfamiljer, singelhushåll, studenter och pensionärer.

Vill du veta mer om privata försäkringar, försäkringar från arbetsgivaren och samhällets försäkringar?

Att tänka på

  • Den enda försäkring det är lag på är trafikförsäkring om du har bil. Men oftast behöver du hel- eller halvförsäkring på bilen.
  • Att ha en hemförsäkring (eller bostadsrättstillägg eller villaförsäkring) är nödvändigt. Likaså barnförsäkring om du har barn, reseförsäkring för längre resor, båtförsäkring om du har en båt och en djurförsäkring om du har ett djur. 
  • Det kan vara bra att ha en olycksfallsförsäkring, en sjuk- och olycksfallsförsäkring, en inkomstförsäkring, en sjukvårdsförsäkring, en pensionsförsäkring (eller pensionssparande) och en eller flera livförsäkringar.
  • Det finns en rad försäkringar du kan fundera på om du verkligen behöver, till exempel försäkringar som bara gäller för en viss, begränsad sjukdom, tandvårdsförsäkringar utanför folktandvårdens, produktförsäkringar/flera olika produktförsäkringar, avbeställningsskydd via resebyrån/flygbolaget, ID-skyddsförsäkring (den är ofta onödig om det redan ingår i din hemförsäkring), förlängda motorgarantier är ofta onödiga på grund av litet innehåll.

Försäkring eller buffert?

Du skaffar främst försäkringar som skydd för skador som du ekonomiskt inte kan ”ta själv”. Det finns en stor skillnad mellan när en försäkring ger ett katastrofskydd och när den bara täcker ett mindre belopp. För det som gäller katastrofskydd är försäkring alltid nödvändigt. Men de försäkringar som bara täcker låga belopp kan du, om du vill, ersätta med ett eget buffertsparande.

OBS! Se den här informationen som tankar, idéer och exempel på hur man kan prioritera - inte som rådgivning eller personliga rekommendationer. Du måste alltid fatta egna beslut baserat på din situation och inställning till försäkringar.

Risken påverkar

Hur du ser på risk påverkar vilken nivå av försäkring du väljer.

Hur ser du på risk?
Vilken risk har du?

Storlek på bufferten spelar också roll

Storleken på din buffert för oförutsedda utgifter påverkar också hur mycket försäkringar du behöver ha.

Stor eller liten buffert?

Leta efter skyddet mot katastrofer

Många försäkringar innehåller ett katastrofskydd, det vill säga en möjlighet till stor ersättning, och det är det som du bör fokusera på.

Katastrofskydd i försäkringar

Basförsäkringar finns

Basförsäkringar är något enklare försäkringar där tilläggsförsäkringar inte brukar ingå.

Basförsäkringar