2019-01-18 Blogg

Försäkringarna du kan skippa!

Så här i början av året kan det vara läge att göra en djupdykning om onödiga försäkringar. Vilka bör man se upp för, eller i alla fall fundera på att ta bort? 

Bild från freeimages.comFörsäkringar kan vara onödiga av två olika skäl: (1) att ersättningsbeloppen är låga, eller att (2) de täcker något du redan har skydd för och innebär en onödig dubbelförsäkring. Gemensamt för båda är att de blir dyra i förhållande till vad de kan ge.

Låga belopp

Försäkringar som endast täcker låga belopp kan vara  onödiga. Om du köper en klocka för 300 kr, ska du försäkra den? Nej. En egen buffert är oftast en bättre lösning. Försäkringars främsta syfte är ju att täcka smällar du inte kan ta själv och som ligger utanför din normala buffert. Se mitt tidigare inlägg om saken.

De försäkringar som kommer i farozonen på grund av låga belopp är t.ex:

  • Produktförsäkringar, åtminstone på billigare produkter
  • Försäkringar som enbart reducerar en självrisk
  • Tandvårdsförsäkringar (om låga maxbelopp)
  • Helförsäkring på bilar med lågt marknadsvärde

Sen finns det inget rätt eller fel här. Vilka risker man vill försäkra varierar, precis som möjligheten till egen buffert. Vissa kan ha en buffert på 500 kr medan andra har 500 000 kr. Som rent hypotetiskt exempel kan man t.ex. sätta en gräns på exempelvis 5 000 kr och aldrig ens fundera på att försäkra summor under det.

Eftersom försäkring kostar bör man bara välja den lösningen när det är nödvändigt – vilket i sig hänger ihop med buffert. Och man kan som bonus fundera på varför man ska ha lägsta självrisken i en hem/villa/bilförsäkring? Blir inte det också att försäkra ett lågt belopp?

Dubbelförsäkringar

Försäkringar kan också vara onödiga för att du redan har ett skydd via en annan försäkring. Här är några exempel på klassiska dubbelförsäkringar:

  • ID-skydd. Hemförsäkringen har ett likadant eller närmast likadant skydd hos de flesta bolag, Vill du ha det skyddet är det mycket smartare att välja en hemförsäkring där det ingår
  • Förlängda fordonsgarantier. Det mesta täcks av bilförsäkringen.
  • Separat assistansförsäkring, sånt skydd finns till stora delar i bilens halvförsäkring, och du kan utöka din vanliga bilförsäkring med hyrbilstillägg.
  • Extra avbeställningsskydd eller reseförsäkring via resebyrå eller flygbolag. Den som ingår när man betalar med kort räcker oftast om inte resan är dyr.
  • Produktförsäkringar är i flera delar en dubbelförsäkring. Stöldskydd ingår i hemförsäkringen och om du har allrisk- eller elektronikskydd är ersättningen troligen inte bättre med en produktförsäkring, men den borde vara dyrare. Konsumentköplagen och garanti ger dig också ett visst skydd redan från början.
  • Flera olycksfallsförsäkringar. En enda olycksfallsförsäkring bör räcka eftersom du blir dubbelförsäkrad för den del i försäkringarna som gäller kostnader. Men ersättning för bestående besvär kan i och för sig betalas dubbelt.

Visst är det viktigt att vara försäkrad. Men ibland blir det för mycket av det goda. Se därför upp för försäkringar som bara kan ge låga belopp och onödiga dubbelförsäkringar.

 

Om Gustav

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag heter Gustav Jonsson, och är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.