Eget sparande till pension

Om du vill spara till tiden som pensionär finns det olika sätt att göra det på. Du kan välja allt från vanligt sparkonto, aktier och fonder till investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar.

Om du funderar på ett eget sparande till pensionen bör du börja med att ta reda på vilken sammanlagd pension du kan komma att få. Gå in på webbplatsen Minpension och gör en pensionsprognos. Då ser du dels den pension du får från staten (den allmänna pensionen), den du får från jobbet (tjänstepensionen) dels det du eventuellt redan har i eget sparande till din pension.

Du kan också läsa Pensionsmyndighetens rapport Eget sparande till pension - en konsumentvägledning. Laddas ned längst ned på deras sida.

Behöver du spara extra till din pension?

I de här situationerna kan du behöva ett eget sparande till pensionen:

  • Prognosen visar att pensionen inte kommer att räcka
  • Du vill gå tidigare i pension
  • Du har jobbat deltid en längre period
  • Du har varken tjänstepension i din nuvarande eller i din tidigare anställning

Hur sparar jag extra till pensionen?

Beroende på din situation så kan det vara bra att spara på flera olika sätt, det vill säga kombinera olika sparalternativ. Beroende på när du vill gå i pension så kan olika sparalternativ passa olika bra. Att betala av skulder för att få ner dina kostnader som pensionär är ett alternativ till sparande, till exempel att amortera ner ett bolån. Vi jämför villkor och kostnader i olika produkter för eget sparande.

Att tänka på

  • För de flesta privatpersoner finns inget särskilt skattegynnat pensionssparande. 
  • Kombinera gärna flera olika sparalternativ när du sparar till pensionstiden
  • Amortera ner dina bolån för att få lägre kostnader som pensionär
Jämförelser

Spara till pensionen

Olika sparalternativ har olika egenskaper. Vi redovisar några som kan ha betydelse om du vill använda dem för att spara extra till din pension.

Eftersom det är svårt att förutse framtiden vad gäller exempelvis avkastning och skatteregler så är ett sätt att hantera den osäkerheten att du väljer flera olika sparalternativ.

Välja sparalternativ

Vill du inte riskera att ditt sparkapital varierar mycket i värde över tiden så kan sparkonto vara ett alternativ. Vill du ha möjlighet till högre avkastning än vad ett sparkonto kan erbjuda så behöver du som regel investera i mer riskfyllda tillgångar, som olika värdepapper eller i en traditionell försäkring.

Spara på sparkonto
Spara i värdepapper, investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring
Spara i kapitalförsäkring med traditionell förvaltning
Spara i privat pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande (IPS)
Spara i tjänstepension genom löneväxling

Avgifter har stor betydelse

Om du sparar extra till din pension så får avgifter stor påverkan för hur ditt sparkapital utvecklas på längre sikt.

Beräkna jämförpris

Vanliga frågor

Kan jag flytta min privata pensionsförsäkring?

Ja, om det är en fond- eller depåförsäkring. Då kan du från och med den 1 juli 2022 flytta en privat pensionsförsäkring oavsett när den är tecknad.

Däremot är det inte säkert att du får flytta en privat pensionsförsäkring med traditionell förvaltning och som är tecknad före 2007. Då är det upp till pensionsbolaget att avgöra om du får flytta eller inte.

Jämför villkor

Du kan läsa villkor här på webbplatsen. Du kan samtidigt ta reda på vad ditt försäkringssparande kostar genom webbtjänsten Jämförpris:

Jämför privata pensionsförsäkringar

Vi har också olika guider och checklistor om pension.

Där kan du till exempel läsa hur du gör för att flytta ett pensionssparande. 

Gäller insättningsgarantin för min pensionsförsäkring och kapitalförsäkring?

Nej. Insättningsgarantin gäller för kontanter på konton, som sparkonton och betalkonton. Däremot finns andra skyddsregler som gäller sparande i försäkringar. Läs mer om skydd för ditt sparande,

  

Kostar det något att flytta ett IPS-sparande?

Ja, de flesta sparinstitut tar ut en avgift om du flyttar ditt IPS-sparande till en annan bank eller värdepappersbolag. Du kan jämföra de olika sparinstitutens flyttavgifter i vår IPS-jämförelse.