Eget sparande till pension

Om du vill spara till tiden som pensionär finns det olika sätt att göra det på. Du kan välja allt från vanligt sparkonto, aktier och fonder till investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar.

Om du funderar på ett eget sparande till pensionen bör du börja med att ta reda på vilken sammanlagd pension du kan komma att få. Gå in på webbplatsen Minpension och gör en pensionsprognos. Då ser du dels den pension du får från staten (den allmänna pensionen), den du får från jobbet (tjänstepensionen) dels det du eventuellt redan har i eget sparande till din pension.

Du kan också läsa Pensionsmyndighetens rapport Eget sparande till pension - en konsumentvägledning. Laddas ned längst ned på deras sida.

Behöver du spara extra till din pension?

I de här situationerna kan du behöva ett eget sparande till pensionen:

  • Prognosen visar att pensionen inte kommer att räcka
  • Du vill gå tidigare i pension
  • Du har jobbat deltid en längre period
  • Du har varken tjänstepension i din nuvarande eller i din tidigare anställning

Hur sparar jag extra till pensionen?

Beroende på din situation så kan det vara bra att spara på flera olika sätt, det vill säga kombinera olika sparalternativ. Beroende på när du vill gå i pension så kan olika sparalternativ passa olika bra. Att betala av skulder för att få ner dina kostnader som pensionär är ett alternativ till sparande, till exempel att amortera ner ett bolån. Vi jämför villkor och kostnader i olika produkter för eget sparande.

Att tänka på

  • För de flesta privatpersoner finns inget särskilt skattegynnat pensionssparande. 
  • Kombinera gärna flera olika sparalternativ när du sparar till pensionstiden
  • Amortera ner dina bolån för att få lägre kostnader som pensionär
Jämförelser

Individuellt pensionssparande (IPS)

Individuellt pensionssparande (IPS) är ett bundet pensionssparande som numera bara är ett sparalternativ för dig som inte har någon tjänstepension i din anställning, eller för dig som är egenföretagare. 

För övriga sparare är det inte längre förmånligt att sätta in mer pengar i IPS eftersom det inte längre går att göra skatteavdrag för inbetalningarna som görs. 

Men även om du inte gör nya inbetalningar till din IPS är det viktigt att du se över det sparande du redan har på ditt IPS-konto. Avgifterna varierar exempelvis mellan IPS-bolagen och mellan de sparprodukter du har valt, så det kan exempelvis löna sig att byta sparprodukt eller till och med pensionssparinstitut för att få lägre avgifter. Eller så vill du kanske byta sparprodukt till någon produkt med lägre risk. 

Här kan du jämföra avgifter och andra villkor inom IPS.

Vem kan göra avdrag?

De allra flesta ska upphöra med att göra nya inbetalningar till ett Individuellt pensionssparande (IPS) eftersom det inte längre går att göra avdrag i deklarationen för inbetalningarna man gör.

Vem kan göra avdrag? 

IPS-sparandet är bundet

Individuellt pensionssparande är ett bundet pensionssparande där utbetalningarna från kontot får börja tidigast från det du fyller 55 år.

Utbetalningar från IPS-kontot

IPS-kontot

Du kan öppna ett IPS-konto hos valfritt sparinstitut, det vill säga hos de flesta banker, värdepappersbolag och andra företag som har tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. Dessutom hos utländska värdepappersföretag med filial i Sverige.

IPS–avtalet ska vara skriftligt
Pensionssparkontot (IPS-kontot) 
Ångerrätt vid distansavtal
Gäller insättningsgarantin och investerarskyddet? 

Vilka sparprodukter kan jag ha på mitt IPS-konto

Du väljer själv i vilken eller vilka sparprodukter som du vill spara i på ditt IPS-konto exempelvis aktier eller fonder. Du kan byta sparprodukt när du vill.

Hur kan du placera inbetalningarna?
Du kan göra omplaceringar

Skatteregler och avgifter

För det sparkapital du har på din IPS gäller särskilda skatteregler. Du ska betala en så kallad avkastningsskatt. Beroende på vilka sparprodukter du har valt att ha på ditt IPS-konto tillkommer också olika avgifter.

Avkastningsskatt
Avdrag för insättningar
Skatt på utbetalningarna från IPS-kontot
Avgifter

Utbetalning i förtid

I vissa undantagssituationer kan du ta ut ditt sparande i förtid, d v s före 55 års ålder.

Utbetalning av sparandet i förtid
Förtida utbetalning i andra fall

Flytta ditt IPS-konto

Du kan byta sparinstitut när som helst under spar- eller utbetalningstiden.

Flytta ditt IPS-konto - byta sparinstitut
Utlöser inte någon skatt 

Förmånstagare, bodelning och arv

Du har möjlighet att utse en eller flera förmånstagare. Förmånstagaren är den som ärver ditt IPS-konto när du går bort. Har du inte utsett någon förmånstagare, ingår sparandet i ditt dödsbo. Man kan också bestämma hur man vill att ett IPS-sparande ska fördelas i samband med en skilsmässa.

Förmånstagare
Bodelning med anledning av äktenskapsskillnad
Bodelning med anledning av dödsfall

Vanliga frågor

Kan jag flytta min privata pensionsförsäkring?

Ja, om det är en fond- eller depåförsäkring. Då kan du från och med den 1 juli 2022 flytta en privat pensionsförsäkring oavsett när den är tecknad.

Däremot är det inte säkert att du får flytta en privat pensionsförsäkring med traditionell förvaltning och som är tecknad före 2007. Då är det upp till pensionsbolaget att avgöra om du får flytta eller inte.

Jämför villkor

Du kan läsa villkor här på webbplatsen. Du kan samtidigt ta reda på vad ditt försäkringssparande kostar genom webbtjänsten Jämförpris:

Jämför privata pensionsförsäkringar

Vi har också olika guider och checklistor om pension.

Där kan du till exempel läsa hur du gör för att flytta ett pensionssparande. 

Gäller insättningsgarantin för min pensionsförsäkring och kapitalförsäkring?

Nej. Insättningsgarantin gäller för kontanter på konton, som sparkonton och betalkonton. Däremot finns andra skyddsregler som gäller sparande i försäkringar. Läs mer om skydd för ditt sparande,

  

Kostar det något att flytta ett IPS-sparande?

Ja, de flesta sparinstitut tar ut en avgift om du flyttar ditt IPS-sparande till en annan bank eller värdepappersbolag. Du kan jämföra de olika sparinstitutens flyttavgifter i vår IPS-jämförelse.