Eget sparande till pension

Om du vill spara till tiden som pensionär finns det olika sätt att göra det på. Du kan välja allt från vanligt sparkonto, aktier och fonder till investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar.

Om du funderar på ett eget sparande till pensionen bör du börja med att ta reda på vilken sammanlagd pension du kan komma att få. Gå in på webbplatsen Minpension och gör en pensionsprognos. Då ser du dels den pension du får från staten (den allmänna pensionen), den du får från jobbet (tjänstepensionen) dels det du eventuellt redan har i eget sparande till din pension.

Du kan också läsa Pensionsmyndighetens rapport Eget sparande till pension - en konsumentvägledning. Laddas ned längst ned på deras sida.

Behöver du spara extra till din pension?

I de här situationerna kan du behöva ett eget sparande till pensionen:

  • Prognosen visar att pensionen inte kommer att räcka
  • Du vill gå tidigare i pension
  • Du har jobbat deltid en längre period
  • Du har varken tjänstepension i din nuvarande eller i din tidigare anställning

Hur sparar jag extra till pensionen?

Beroende på din situation så kan det vara bra att spara på flera olika sätt, det vill säga kombinera olika sparalternativ. Beroende på när du vill gå i pension så kan olika sparalternativ passa olika bra. Att betala av skulder för att få ner dina kostnader som pensionär är ett alternativ till sparande, till exempel att amortera ner ett bolån. Vi jämför villkor och kostnader i olika produkter för eget sparande.

Att tänka på

  • För de flesta privatpersoner finns inget särskilt skattegynnat pensionssparande. 
  • Kombinera gärna flera olika sparalternativ när du sparar till pensionstiden
  • Amortera ner dina bolån för att få lägre kostnader som pensionär
Jämförelser

Privata pensionsförsäkringar

Privata pensionsförsäkringar är ett bundet sparande och numera bara ett alternativ för dig som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller inte har någon tjänstepension i din anställning. 

För de flesta är det inte förmånligt att sätta in mer pengar i privata pensionsförsäkringar, eftersom det sedan den 1 januari 2016 inte längre går att göra skatteavdrag för sparandet. Men även om du inte sätter in nya pengar till din privata pensionsförsäkring är det viktigt att se över ditt sparande. Här kan du jämföra privata pensionsförsäkringar.

Undvik dubbelbeskattning - sätt inte in mer pengar

De allra flesta ska sluta att spara i privat pensionsförsäkring för att undvika att bli dubbelbeskattade. Du som inte har någon tjänstepension i din anställning eller har inkomst av aktiv näringsverksamhet kan dock fortsätta att göra avdrag i deklarationen för motsvarande 35 procent av din inkomst från en näringsverksamhet eller från din lön - upp till maximalt 10 prisbasbelopp.

Varför blir jag dubbelbeskattad?
Vad händer när jag slutar sätta in pengar?
Premiebefrielse
Ångerrätt vid distansavtal

Hur placeras privata pensionsförsäkringar?

Du kan själv välja välja att spara i fondförsäkring, depåförsäkring eller traditionell försäkring.

Gör det skillnad var jag placerar?
Insättningsgarantin gäller inte privata pensionsförsäkringar

Pensionsutbetalningar

Privata pensionsförsäkringar är ett bundet pensionssparande och utbetalningarna görs enligt villkoren.

Utbetalningar tidigast från 55 år

Vad kostar din privata pensionsförsäkring? 

På webbplatsen kan du se jämförpris, flyttkostnader och andra villkor i privata pensionsförsäkringar.

Vad kostar det att flytta?

Flytt och återköp av privata pensionsförsäkringar

Har du flytträtt i din privata pensionsförsäkring kan du flytta den till exempel till ett annat bolag, Men det är inte alltid förmånligt.

Får jag flytta en privat pensionsförsäkring
Vad innebär återköp av privat pensionsförsäkring

Skatteregler och avdragsmöjligheter

Två grupper av sparare kan fortfarande göra avdrag för insättningar de gör till privat pensionsförsäkring; de som har inkomst av aktiv näringsverksamhet och de som inte har någon tjänstepension från sin arbetsgivare.

Avkastningsskatt
Skatt på utbetalningarna från den privata pensionsförsäkringen

Efterlevandeskydd i privata pensionsförsäkringar

Du kan kombinera en privat pensionsförsäkring med ett återbetalningsskydd. Det innebär att värdet i försäkringen betalas ut till dina förmånstagare om du dör. Har du kombinerat ditt pensionssparande med ett skydd för efterlevande, blir din egen ålderspension lägre.

Vad händer med efterlevandeskyddet om jag slutar betala in?
Förmånstagare

Bodelning

Äktenskapsbalkens bestämmelser om makars pensionsrättigheter vid bodelning har ändrats och trädde i kraft 1 januari 1999. Det påverkar privata pensionsförsäkringar.

Bodelning på grund av äktenskapsskillnad
Bodelning på grund av dödsfall

Vanliga frågor

Kan jag flytta min privata pensionsförsäkring?

Ja, om det är en fond- eller depåförsäkring. Då kan du från och med den 1 juli 2022 flytta en privat pensionsförsäkring oavsett när den är tecknad.

Däremot är det inte säkert att du får flytta en privat pensionsförsäkring med traditionell förvaltning och som är tecknad före 2007. Då är det upp till pensionsbolaget att avgöra om du får flytta eller inte.

Jämför villkor

Du kan läsa villkor här på webbplatsen. Du kan samtidigt ta reda på vad ditt försäkringssparande kostar genom webbtjänsten Jämförpris:

Jämför privata pensionsförsäkringar

Vi har också olika guider och checklistor om pension.

Där kan du till exempel läsa hur du gör för att flytta ett pensionssparande. 

Gäller insättningsgarantin för min pensionsförsäkring och kapitalförsäkring?

Nej. Insättningsgarantin gäller för kontanter på konton, som sparkonton och betalkonton. Däremot finns andra skyddsregler som gäller sparande i försäkringar. Läs mer om skydd för ditt sparande,

  

Kostar det något att flytta ett IPS-sparande?

Ja, de flesta sparinstitut tar ut en avgift om du flyttar ditt IPS-sparande till en annan bank eller värdepappersbolag. Du kan jämföra de olika sparinstitutens flyttavgifter i vår IPS-jämförelse.