Köpa bostad

När du ska köpa bostad är det mycket att tänka på. Här har vi samlat praktiska tips och hjälp så att du inte missar det viktigaste när det gäller bank- och försäkringsfrågor.

Att köpa bostad är vanligtvis ett stort ekonomiskt åtagande. Det innebär att du måste ta ställning till många viktiga frågeställningar, till exempel: Hur dyr bostad har jag råd med? Hur mycket kan jag låna? Du behöver också fundera på försäkringsskydd inför och efter bostadsköpet. Kan jag på något sätt skydda mig mot kostsamma skador i bostaden? Behöver jag skydda mina efterlevande från att behöva flytta om jag dör?

Vi har delat upp våra tips i kronologisk ordning: innan du går på visning, när du vunnit en budgivning och när du har flyttat in.

Att tänka på

När du vunnit en budgivning

När du har vunnit en budgivning finns det flera saker du måste tänka på innan du skriver under ett köpekontrakt.

Innan du skriver under ett köpekontrakt måste du till exempel kontrollera att ditt lånelöfte också ger dig ditt bolån du vill ha.

När du ska skriva på köpeavtalet

Innan du skriver på köpeavtalet bör du försäkra dig om att ditt lånelöfte också ger dig ett bolån för bostaden du vill köpa. Du ska också komma överens med långivaren om ränta, räntebindningstid och eventuell amortering.

Få lånet godkänt av banken
Besiktning är ditt ansvar
Dolda felförsäkring
Amorteringskrav
Betala handpenning
Brygglån
Pantsättning
Ränta
Bolåneskydd eller livförsäkring?
Hemförsäkringar
Köpa bostad utan bolån