Köpa bostad

När du ska köpa bostad är det mycket att tänka på. Här har vi samlat praktiska tips och hjälp så att du inte missar det viktigaste när det gäller bank- och försäkringsfrågor.

Att köpa bostad är vanligtvis ett stort ekonomiskt åtagande. Det innebär att du måste ta ställning till många viktiga frågeställningar, till exempel: Hur dyr bostad har jag råd med? Hur mycket kan jag låna? Du behöver också fundera på försäkringsskydd inför och efter bostadsköpet. Kan jag på något sätt skydda mig mot kostsamma skador i bostaden? Behöver jag skydda mina efterlevande från att behöva flytta om jag dör?

Vi har delat upp våra tips i kronologisk ordning: innan du går på visning, när du vunnit en budgivning och när du har flyttat in.

Att tänka på

När du har flyttat in

När du har flyttat in och köpet är genomfört finns det vissa saker du bör tänka på som kan påverka ditt köp av bostad.

När du har flyttat in så är det viktigt att du fortlöpande se över ditt bolån och försäkringsskydd under tiden du bor kvar i bostaden.

När du har flyttat in

Om du vill byta bank och har bundit räntan kan du behöva betala en avgift för det och du ska därför först ta reda på vad det kostar att lösa det gamla lånet. Om du vill ändra ditt amorteringskrav under lånetiden måste du kontakta din bank då det inte sker av sig själv.

Byta bank
Ränteskillnadsersättning
Ändra amorteringskrav
Se över dina försäkringar