Så fungerar ett lån

Ett lån är ett avtal mellan en låntagare och en långivare, oftast en bank eller ett kreditmarknadsbolag. När du lånar pengar måste du betala tillbaka med ränta och andra avgifter som till exempel uppläggnings- och aviseringsavgifter. Du ska återbetala lånet på uppgjord tid och det belopp du betalar av på lånet vid varje betalningstillfälle kallas amortering.

När du ansöker om ett lån ska långivaren göra en kreditprövning för att kontrollera att du har ekonomiska förutsättningar att betala räntor och amorteringar på lånet. En kreditprövning måste göras för alla typer av lån, oavsett hur stort eller litet lånet är och hur länge du ska låna pengarna, alltså även för SMS-lån och andra snabblån, liksom för räntefria kontokrediter. Kreditprövning görs då du tar ett lån för första gången men även om du senare vill utöka lånet väsentligt. I allmänhet anses en ökning med mer än tio procent vara väsentlig.

Utbetalningen av lånet kan vara upplagd på olika sätt. Du kan till exempel få lånesumman utbetald till ditt konto vid ett bestämt tillfälle eller så kan du ta ut lånesumman efter hand när du behöver pengarna. På sådana lån betalar du, förutom den vanliga räntan och avgifter, också kontraktsränta. Kontraktsräntan är en viss procentsats av det beviljade låneutrymmet som du betalar oavsett om du utnyttjar låneutrymmet eller inte.

 

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå