Flytta hemifrån

När du flyttar hemifrån är det mycket att tänka på. Här har vi samlat praktiska tips och hjälp så att du inte missar det viktigaste när det gäller bank- och försäkringsfrågor.

När du flyttar hemifrån är det viktigaste att du skaffar en hemförsäkring och rätt banktjänster så att du kan betala räkningar. Det gäller oavsett om du flyttar till en hyresrätt, ska bo som inneboende eller i studentboende, eller köper en bostad. Det här är också ett bra tillfälle att se över dina andra försäkringar och din budget.

Låna pengar

Om du inte har möbler och husgeråd att ta med till ditt nya boende kan det vara lockande att låna pengar eller köpa möbler och annat på avbetalning.

Det är lätt att kostnaderna springer i väg när man flyttar. För att kunna ta ett lån eller handla på kredit krävs att du har bra koll på din ekonomi.

Lån och krediter

Blancolån är lån utan säkerhet. Du betalar ränta och amorterar redan från början. Att köpa något på avbetalning är också lån. Du betalar ränta på kreditbeloppet och du får ofta betala uppläggningsavgifter och andra avgifter utöver kreditbeloppet

Tillräcklig inkomst
Kreditköp blir ofta dyrare i slutändan

Du behöver ha bra koll på din ekonomi

För att kunna ta ett lån eller handla på kredit krävs att du har bra koll på din ekonomi.

Amortering och ränta

Studielån

Du som studerar kan ansöka om studielån hos CSN, Centrala studiestödsnämnden.

Inte ett vanligt lån