Flytta hemifrån

När du flyttar hemifrån är det mycket att tänka på. Här har vi samlat praktiska tips och hjälp så att du inte missar det viktigaste när det gäller bank- och försäkringsfrågor.

När du flyttar hemifrån är det viktigaste att du skaffar en hemförsäkring och rätt banktjänster så att du kan betala räkningar. Det gäller oavsett om du flyttar till en hyresrätt, ska bo som inneboende eller i studentboende, eller köper en bostad. Det här är också ett bra tillfälle att se över dina andra försäkringar och din budget.

Skaffa bankkonto och betala räkningar

Oavsett hur du bor, i studentrum, inneboende eller i en egen lägenhet, så måste du ha ett eget bankkonto och du måste kunna betala dina räkningar. 

Du kanske har ett eget konto och ett bankkort sedan tidigare. Men nu när du flyttar hemifrån behöver du också kunna betala dina räkningar på ett enkelt sätt och det är mycket bra att ha ett sparkonto.

Du behöver först och främst ett konto med tillhörande betaltjänster. Det kan till exempel kallas för personkonto, lönekonto eller betalkonto. Ofta har banken särskilda paket för unga eller studenter.

Du har rätt att få ett konto med betaltjänster

Det kan vara bra att veta att du har rätt att få ett konto. Alla konsumenter som kan visa att de är bosatta inom EES, (alltså EU och Norge, Island och Liechtenstein), har rätt att få öppna ett så kallat betalkonto med grundläggande funktioner i svenska banker.

Grundläggande funktioner

Andra sätt att betala räkningar

Det är dyrt att betala räkningar över disk, alltså på ett bankkontor eller hos en annan betaltjänstleverantör. Du får ofta betala en avgift för varje räkning du betalar, när du gör så. Om du inte vill använda dig av en internetbank så kan du skaffa brevgiro eller kuvertgiro. Du kan också betala återkommande räkningar med autogiro.

Brevgiro eller kuvertgiro
Autogiro

Om du inte betalar i tid

Det är viktigt att du betalar dina räkningar i tid. Om du inte gör det riskerar du att få betala dröjsmålsränta och inkassokostnader. Du riskerar också att få en betalningsanmärkning.

Kostnader
Dröjsmålsränta 
Inkasso
Betalningsanmärkning