Internetbetalningar - Hur fungerar det?

Om du har internetbank kan du själv betala räkningar via plusgiro och bankgiro. Du kan också till exempel betala lån och göra överföringar mellan konton.

När du betalar en räkning via internet fyller du själv i alla uppgifter som bank- eller plusgironummer, kontonummer, belopp och eventuellt referensnummer, som OCR-nummer. Detsamma gäller när du gör en överföring till en persons eller ett företags konto.

Det är naturligtvis viktigt att alla uppgifter blir rätt ifyllda så att betalningen når rätt mottagare och att mottagaren dessutom kan se vad betalningen avser.

Datorn och telefonen kan skilja sig åt

Bankens internettjänster är oftast tillgängliga både i dator, surfplatta och mobiltelefon. Vad du kan göra i datorn och vad du kan göra exempelvis i mobiltelefonen kan skilja sig åt något.

Identifiering

För att få tillgång till internetbanken krävs att du kan identifiera dig i datasystemet. Bankerna har olika säkerhetssystem för det. Ofta kan du välja mellan att logga in med en säkerhetsdosa eller med e-legitimation.

Ansvar för datorutrustning

Du ansvarar du själv för att utrustning som dator, programvaror och internetuppkoppling är lämpade för att använda internetbanken. Banken brukar friskriva sig från ansvar för till exempel uteblivna betalningar på grund av störningar i bankens datasystem eller allmänna telekommunikationer.

 

Att tänka på

  • En godkänd betalning kan inte återkallas - var noga med att alla uppgifter stämmer!
  • Att betala räkningar genom internetbanken är oftast det billigaste sättet att betala. 
  • Gör du en internetbetalning och summan dras från ett kreditkonto är det möjligt att du gjort ett kreditköp - det kan inneböra att du kan göra invändning mot kreditgivaren om du får problem med köpet. 
  • Avgifter för internetbetalning kan variera mellan banker 
  • Gör du en direktbetalning istället för en kortbetalning kan du ibland missa kortförsäkringen - kolla med din bank innan du betalar. 

E-faktura - Så fungerar det

Elektronisk faktura, eller e-faktura, innebär att du i stället för en räkning i brevlådan får räkningen elektroniskt till din dator eller mobil. Räkningen visas på skärmen och du måste godkänna den innan den betalas via din bank på internet. Du anmäler att du vill ha e-faktura via din internetbank.

Alla uppgifter är ifyllda på e-fakturan när du får den, men du kan ändra belopp och betalningsdag. Tänk på att kontrollera det ifyllda beloppet noga!

Du kan ha ett avtal som innebär att du har rätt att välja mellan att betala hela skulden på en gång (exempelvis månadens bensinköp) eller att delbetala och lägga resten som en kredit. I så fall kan det lägsta möjliga delbeloppet vara ifyllt - om du inte ändrar på det så ligger det resterande beloppet kvar som en skuld, och du får betala ränta på skulden. Det kan bli ett oväntat dyrt alternativ om du hade tänkt betala hela fakturan på en gång

Tilläggstjänster

Du kan beställa olika tilläggstjänster via din internetbank, exempelvis att få ett meddelande via e-post eller sms när det kommit en ny faktura. En annan sådan tjänst är automatisk betalning så att banken bevakar förfallodatumet och utför betalningen på rätt dag. Tjänsterna kan variera mellan olika banker.

När du byter bank

Om du byter bank måste du lägga upp e-fakturorna på nytt i den nya banken.