Internetbetalningar - Hur fungerar det?

Om du har internetbank kan du själv betala räkningar via plusgiro och bankgiro. Du kan också till exempel betala lån och göra överföringar mellan konton.

När du betalar en räkning via internet fyller du själv i alla uppgifter som bank- eller plusgironummer, kontonummer, belopp och eventuellt referensnummer, som OCR-nummer. Detsamma gäller när du gör en överföring till en persons eller ett företags konto.

Det är naturligtvis viktigt att alla uppgifter blir rätt ifyllda så att betalningen når rätt mottagare och att mottagaren dessutom kan se vad betalningen avser.

Datorn och telefonen kan skilja sig åt

Bankens internettjänster är oftast tillgängliga både i dator, surfplatta och mobiltelefon. Vad du kan göra i datorn och vad du kan göra exempelvis i mobiltelefonen kan skilja sig åt något.

Identifiering

För att få tillgång till internetbanken krävs att du kan identifiera dig i datasystemet. Bankerna har olika säkerhetssystem för det. Ofta kan du välja mellan att logga in med en säkerhetsdosa eller med e-legitimation.

Ansvar för datorutrustning

Du ansvarar du själv för att utrustning som dator, programvaror och internetuppkoppling är lämpade för att använda internetbanken. Banken brukar friskriva sig från ansvar för till exempel uteblivna betalningar på grund av störningar i bankens datasystem eller allmänna telekommunikationer.

 

Att tänka på

  • En godkänd betalning kan inte återkallas - var noga med att alla uppgifter stämmer!
  • Att betala räkningar genom internetbanken är oftast det billigaste sättet att betala. 
  • Gör du en internetbetalning och summan dras från ett kreditkonto är det möjligt att du gjort ett kreditköp - det kan inneböra att du kan göra invändning mot kreditgivaren om du får problem med köpet. 
  • Avgifter för internetbetalning kan variera mellan banker 
  • Gör du en direktbetalning istället för en kortbetalning kan du ibland missa kortförsäkringen - kolla med din bank innan du betalar. 
Jämför betaltjänster

Tredjepartsleverantörer betaltjänster

Tredjepartsleverantörer är företag som antingen hjälper dig genomföra så kallade direktbetalningar eller att sammanställa din budget. I den nya betaltjänstlagen från 2018 finns regler som bland annat innebär att banken inte får neka tredjepartsleverantörer tillgång till information. 

Det finns många olika appar som utvecklats för att till exempel sammanställa dina konton i olika banker och ska hjälpa dig att få koll på din ekonomi eller spara till en drömresa. Det finns också företag som erbjuder dig att göra direktinsättningar utan kort när du handlar eller spelar online.

Betalningsinitieringstjänster och kontoinformationstjänster

I den nya betaltjänstlagen 2018 införde man regler om två nya tjänster - betalningsinitieringstjänster och kontoinformationstjänster. En betalningsinitieringstjänst är enligt lagen en "tjänst för att på begäran av betaltjänstanvändaren initiera en betalningsorder från ett betalkonto hos en annan betaltjänstleverantör".

Vad är en betalningsinitieringstjänst?
Hur märker du att du använder en betalningsinitieringstjänst?
Vad är fördelen för dig som konsument?
Din bank får inte hindra betalningsinitieringstjänster
Obehöriga transaktioner
Vad är en kontoinformationstjänst?
Du ska få information innan du ingår avtalet
Din bank får inte hindra kontoinformationstjänster