Kapitalfrigöringskrediter - lån till äldre

Äldre personer kan ha svårt att få låna pengar om de har en låg inkomst. Banken kan anse att en pensionär inte klarar av att betala räntor och amorteringar med den disponibla inkomsten. För att få en kapitalfrigöringskredit krävs det att du har en obelånad eller lågt belånad villa, bostadsrätt eller fritidshus som säkerhet.

Varför får jag inte ett vanligt bolån?

När du ansöker om ett lån ska långivaren göra en kreditprövning för att kontrollera om du har ekonomiska förutsättningar att betala räntor och amorteringar med din månadsinkomst. En kreditprövning måste göras för alla typer av lån, oavsett hur stort eller litet lånet är och hur länge du ska låna pengarna. En kreditprövning bör göras även när det finns en säkerhet för lånet.

När du ansöker om ett bolån så gör banken en bedömning av hur mycket pengar du har kvar att leva på. Den bedömningen baseras på ett avdrag för ett schablonbelopp. Det brukar röra sig om 8 000 - 9 000 kr per månad. Om du i kvar att leva på-kalkylen (KALP) hamnar på ett underskott, kommer banken inte att bevilja dig något lån. Då kan en kapitalfrigöringskredit vara ett alternativ som ger dig tillgång till pengar utan att du behöver sälja bostaden.

Lyssna på Bank- och finanspodden om lån till äldre.

Att tänka på

  • Läs igenom all information du får från långivaren, ställ frågor och ta god tid på dig innan du skriver under något.
  • Räntan på den här typen av lån är högre än på ett vanligt bolån.
  • Om du behöver lösa in ett bundet bolån när du tar en kapitalfrigöringskredit kan du få betala ränteskillnadsersättning till den gamla banken.
  • Den extra inkomst du får i och med att lånet utbetalas kan göra att du går miste om bostadstillägg. Du kan anses ha en lägre boendekostnad när du slipper betala räntan löpande. Kontrollera det med Pensionsmyndigheten.
Jämför kapitalfrigöringskrediter

Seniorlån

Seniorlån var en typ av lån som tidigare fanns hos banker och försäkringsbolag. Seniorlån erbjuds inte längre för nyteckning. Det finns däremot konsumenter som fortfarande har seniorlån som är aktiva.

Ett seniorlån är en lånetyp som påminner om det som numera kallas kapitalfrigöringskrediter. Seniorlån säljs inte längre.

Film om seniorlån med skulduppräkning 

Film om seniorlån med försäkringslösning  

Seniorlån med skulduppräkning

Det finns inte längre någon långivare som erbjuder denna produkt för nyteckning.

Skulduppräkning

Seniorlån med försäkringslösning

Det finns inte längre någon långivare som erbjuder denna produkt för nyteckning.

Försäkringslösning
Kapitallivränta 
Förvaltning
Tio år - en viktig gräns