Kapitalfrigöringskrediter - lån till äldre

Det kan vara svårt för äldre personer att få låna pengar av en bank om de har en låg inkomst. För att få en kapitalfrigöringskredit krävs det att du har en obelånad eller lågt belånad villa, bostadsrätt eller fritidshus som säkerhet.

När du ansöker om ett lån gör långivaren en kreditprövning för att kontrollera om du har ekonomiska förutsättningar att betala räntor och amorteringar med din månadsinkomst. En kreditprövning måste göras för alla typer av lån, oavsett hur stort eller litet lånet är och oavsett hur länge du ska låna pengarna.

Om du ansökt om ett bolån men i bankens "Kvar att leva på-kalkyl" (KALP) hamnar på ett underskott, kommer banken inte att bevilja dig lånet. Då kan en kapitalfrigöringskredit vara ett alternativ.

Lyssna på Bank- och finanspodden om lån till äldre.

Att tänka på

Jämför kapitalfrigöringskrediter

Seniorlån

Seniorlån var en typ av lån som tidigare fanns hos banker och försäkringsbolag. Seniorlån erbjuds inte längre för nyteckning. Det finns däremot konsumenter som fortfarande har seniorlån som är aktiva.

Ett seniorlån är en lånetyp som påminner om det som numera kallas kapitalfrigöringskrediter. Seniorlån säljs inte längre.

Film om seniorlån med skulduppräkning 

Film om seniorlån med försäkringslösning  

Seniorlån med skulduppräkning

Det finns inte längre någon långivare som erbjuder denna produkt för nyteckning.

Skulduppräkning

Seniorlån med försäkringslösning

Det finns inte längre någon långivare som erbjuder denna produkt för nyteckning.

Försäkringslösning
Kapitallivränta 
Förvaltning
Tio år - en viktig gräns