Samlingslån

Om man har många krediter med höga räntor har det blivit populärt att försöka samla dem i ett enda större lån. Jämför inte bara vad din nya månadskostnad blir. Ett lån med lägre månadskostnad kan ha längre återbetalningstid och därmed bli dyrare totalt sett.

Flera banker och kreditinstitut erbjuder samlingslån, som också kan heta hopbakslån, omstartslån, saneringslån eller skuldfinansieringslån. Det är lån som du löser dina tidigare lån och krediter med.

Många långivare som erbjuder samlings-/saneringslån marknadsför sina lån med så kallade "från-räntor". Du bör därför kontrollera villkoren noga och jämföra räntan, amortering och återbetalningstid med dina tidigare lån.

Titta vad du idag betalar för krediterna totalt och se om du skulle tjäna på att ta ett samlings-/saneringslån. Du kan jämföra kostnaderna med hjälp av vårt Lånelabb.

Varför samlingslån

Tanken bakom lånen är att du ska kunna ha bara ett lån som du betalar på och att räntan för det lånet ska vara lägre än räntorna för de tidigare lånen och krediterna.

Med eller utan säkerhet
Räntan kan bli hög ändå
Se upp med avbetalningstiden

Alltid kreditprövning

Precis som vid vilket annat lån som helst är långivaren skyldig att göra en kreditprövning för att avgöra om du har förutsättningar för att kunna betala tillbaka lånet.

Kontrollera återbetalningsförmåga
Har du skulder får du betala högre ränta

Jämför alla kostnader

Om du ansöker om ett lån för att lösa ett eller flera lån som du redan har, bör du inte bara jämföra vad lånen kostar per månad. Det är viktigt att jämföra alla kostnader för det nya lånet med de kostnader du redan har så att det nya lånet verkligen blir billigare. Det kan vara så att ett lån med lägre månadskostnad men med en längre återbetalningstid totalt sett blir dyrare.

Kontrollera och jämför