Pensionsguiden

Om eget sparande till pension

För några år sedan togs avdragsrätten bort för det bundna pensionssparandet för de allra flesta. Avdragsrätten innebar att du kunde spara i en privat pensionsförsäkring eller på ett IPS-konto, göra avdrag på skatten för ett visst belopp årligen och sedan betala skatt på pengarna när du tog ut dem. Pengarna var bundna fram till pensionstiden och utbetalningstiden bestämd till minst 5 år, med uttag normalt vid 65 år eller när man slutat förvärvsarbeta, tidigast vid 55 år.

De flesta får nu i stället för ett bundet pensionssparande välja mellan alla de olika sparformer som finns. Om du har behov av att spara till tiden som pensionär finns det många olika sätt att spara själv. Allt från vanligt sparkonto, aktier och fonder, investeringssparkonton (ISK) till kapitalförsäkringar.

Spara på flera sätt

Det kan också vara bra att spara på flera olika sätt, det vill säga kombinera sparalternativen. Att betala av skulder för att få ner dina kostnader som pensionär är också ett alternativ, till exempel att amortera på ett bolån.

Ta reda på vilken pension du kan komma att få

Om du funderar på att börja ett eget sparande till pension bör du börja med att ta reda på vilken pension du kan komma att få. Gå in på Minpension.se och se storleken på din egen beräknade pension - den allmänna pensionen (orange kuvertet), den du får från jobbet (tjänstepensionen) och det du redan eventuellt har i eget sparande till din pension.

Om du vill spara mer - vilka alternativ finns det?

Du kan läsa mer om olika sparformer på menyn Spara här på vår webbplats:

Sparkonton

Fonder

Olika sorters värdepapper

Investeringssparkonton (ISK)

Kapitalförsäkringar

Amortera på ditt bolån 

Privat pensionsförsäkring och Individuellt pensionssparande (IPS)

Privat pensionsförsäkring och Individuellt pensionssparande (IPS) har alltså varit ett avdragsgillt pensionssparande, men avdragsrätten slopades för de allra flesta den 1 januari 2016. Det finns undantag. Bland annat kan de som inte har någon tjänstepension i sin anställning fortfarande göra avdrag.

Du kan läsa mer på sidorna:

 

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå
och
Konsumenternas Försäkringsbyrå