Sparande & Pension

Har du möjlighet att sätta undan pengar på ett sparkonto eller investera dem på något sätt kan det skapa en viktig trygghet i livet. Det är också viktigt att ta reda på vilka möjligheter du har att påverka din pension som ju kommer att bli din framtida inkomst.

Att sätta undan en del av de pengar du tjänar i dag kan vara ett sätt att jämna ut skillnader i inkomst i olika faser av livet, som till exempel föräldraledighet och tiden som pensionär. Även om det är lång tid kvar tills du ska gå i pension är det viktigt att tidigt i livet lära sig hur pensionen fungerar. Det kan du läsa om i Pensionsguiden.

På vår webbplats hittar du information om olika sparformer, investeringar och pension. Läs gärna på om att välja typ av investering innan du väljer ett sparande med risk. Till din hjälp finns också jämförelser av olika bolags villkor och även beräkningsverktyg för avgifter. 

Att tänka på

  • Olika sparformer och investeringar har olika risk.
  • Ta reda på vilka eventuella avgifter och skatter som tas ut för det sparande eller den investering som du är intresserad av.
  • Du har automatiskt tjänstepension om du omfattas av kollektivavtal. Omfattas du inte av kollektivavtal kan du i stället ha en individuell tjänstepension. 
  • Har du ingen tjänstepension kan du själv behöva spara extra till din pension. Likaså om du är småföretagare. 

Vanliga frågor

Kan man flytta ett IPS-sparande?

Ja, du har rätt att flytta ditt individuella pensionssparande (IPS-konto) till ett annan bolag som erbjuder IPS-konton. Kontakta det bolag som du vill flytta ditt IPS-konto till så kan du få mer information om vilka sparprodukter du kan flytta av dem har på ditt IPS-konto idag.

Vad är skillnaden mellan traditionell försäkring och fondförsäkring?

Traditionella försäkringar: till traditionell försäkring hör de försäkringar som inte är fondförsäkring. Endast fondförsäkring definieras i Inkomstskattelagen. I en traditionell försäkring är det oftast försäkringsbolaget som placerar pengarna i en mix av räntebärande papper, aktier och fastigheter. Bolaget ger vanligen en garanti i någon form.

Fondförsäkringar: fondförsäkring är en försäkring som alltid är anknuten till fonder som förvaltas av fondförvaltare. Vanligtvis är det försäkringstagaren själv som väljer fonder och risknivå. Det finns då ingen garanti för sparandet.

Läs också om