Ny i Sverige

Informationen här är till för dig som är ny i Sverige eller hjälper någon som är det. Vi skriver om hur det fungerar med privata försäkringar och banktjänster - i första hand på svenska.  Går det att skaffa en hemförsäkring utan personnummer? Vad kräver banken för att jag ska få öppna ett bankkonto?

Här kan du läsa om vilka försäkringar som är viktiga, också för nyanlända, vad försäkringarna innebär och att det ibland finns särskilda krav för att du ska få teckna dem.

Du får veta hur det fungerar med din rätt till konton och andra banktjänster och vilka frågor du kan förvänta dig att få från banken.

Vi länkar ofta till Konsumentverkets webbplats: Hallå konsument. Där kan du få liknande information på andra språk än svenska. Där kan du också läsa om viktiga frågor men som inte direkt är vårt område, till exempel vad du ska tänka på om du skriver på avtal, skaffar ett telefonabonnemang eller handlar varor via internet.

Vi länkar också till ett urval av andra webbplatser som vi tycker är bra. Till exempel Money from Sweden som beskriver hur du skaffar ett bankkonto och till Informationsverige.se som har annan information om den första tiden i Sverige, t ex om hur du kan söka arbete.