Betalningskrav – betala eller bestrid i rätt tid så slipper du betalningsanmärkningar

Det är viktigt att du betalar dina lån, andra krediter och fakturor i tid, förutsatt att det inte är något fel med dem. Om något inte stämmer, hör omedelbart av dig till företaget så slipper du betalningsanmärkningar.

Oavsett från vilket företag du får ett betalningskrav är reglerna för krav, inkasso och betalningsanmärkningar oftast desamma. Vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå svarar på frågor om företag som står under Finansinspektionens tillsyn, till exempel banker och andra kreditgivare. Har du frågor om fakturor från andra typer av företag, kan du i stället kontakta Hallå konsument.

Att tänka på

  • Du anses ha betalat när pengarna är registrerade hos mottagaren.
  • Om du får ett betalningskrav som du tycker är fel ska du omedelbart skriva och klaga till banken eller kreditgivaren (dvs bestrida kravet).
  • Om betalningskravet stämmer, men du inte kan betala just nu, kan du kontakta banken, kreditgivaren eller inkassoföretaget och försöka komma överens om en avbetalningsplan.
  • Ta hjälp av vår Checklista för betalningskrav för att avgöra vad du ska göra.

Om du inte betalar dina lån, räkningar och fakturor kan betalningen gå till inkasso

Om du inte betalar ett krav utan låter förfallodagen passera så kan företaget du ska betala till välja olika åtgärder. De kan antingen driva in skulden själva eller låta ett inkassoföretag sköta indrivningen. 

Inkassoföretag får inte agera hur de vill för att kräva dig på betalning utan är styrda av lagar och allmänna råd. Ett inkassoföretag ska normalt först skicka ett inkassokrav med en uppmaning till dig att betala in beloppet.

Vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå svarar på frågor om inkasso som bedrivs av banker och kreditmarknadsbolag. Du kan vända dig till Hallå Konsument om du har frågor om inkasso från annat än banker och kreditmarknadsbolag.

Om du inte betalar en faktura eller annat betalningskrav i tid brukar de flesta företag skicka ut en betalningspåminnelse först, men de måste inte göra det. Det är alltså tillåtet att skicka ett inkassokrav direkt. Tycker du att kravet är fel, så ska du kontakta inkassoföretaget och motivera varför du inte tänker betala. Är kravet däremot korrekt men du inte kan betala just nu så ska du kontakta inkassoföretaget och prata med dem så att ni kan hitta en lösning. 

Inkassoföretag – så får de göra

Om du inte betalar enligt ett avtal som du har ingått så har företag, även banker och andra kreditgivare, rätt att anlita ett inkassoföretag för att driva in sina pengar. Inkassoföretagets uppgift är att få dig att betala. Men det finns regler för hur de ska agera och vad de får göra.

God inkassosed
När får företaget skicka ett inkassokrav?
Inkassokrav trots att jag bestridit betalningen?
Strider det mot god inkassosed?
Ingen extra betalning för själva kravet
Måste inte företaget skicka inkassokrav innan skulden skickas till Kronofogden?
Tillsyn över inkassoföretag
Endast ett inkassokrav per skuld
Inkassokrav – så ska de vara utformade enligt inkassolagen