Betalningskrav – betala eller bestrid i rätt tid så slipper du betalningsanmärkningar

Det är viktigt att du betalar dina lån, andra krediter och fakturor i tid, förutsatt att det inte är något fel med dem. Om något inte stämmer, hör omedelbart av dig till företaget så slipper du betalningsanmärkningar.

Oavsett från vilket företag du får ett betalningskrav är reglerna för krav, inkasso och betalningsanmärkningar oftast desamma. Vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå svarar på frågor om företag som står under Finansinspektionens tillsyn, till exempel banker och andra kreditgivare. Har du frågor om fakturor från andra typer av företag, kan du i stället kontakta Hallå konsument.

Att tänka på

  • Du anses ha betalat när pengarna är registrerade hos mottagaren.
  • Om du får ett betalningskrav som du tycker är fel ska du omedelbart skriva till banken eller kreditgivaren och bestrida kravet.
  • Om betalningskravet stämmer, men du inte kan betala just nu, kan du kontakta banken, kreditgivaren eller inkassoföretaget och försöka komma överens om en avbetalningsplan.
  • Ta hjälp av vår Checklista för betalningskrav för att avgöra vad du ska göra.

Betala i god tid

Det är viktigt att du betalar dina lån och andra skulder i god tid före förfallodagen eftersom det tar en viss tid att föra över pengarna. Du är skyldig att betala i tid även om du exempelvis är sjuk eller bortrest och oavsett om du har fått fakturan eller inte.

Om du inte betalar i tid kan du drabbas av kostnader som påminnelseavgift och andra typer av avgifter. Om du vet att du kommer bli sen med en betalning, om du har frågor om betalningen eller om du tycker att kravet är felaktigt, ska du kontakta banken, kreditgivaren eller inkassoföretaget och prata med dem. Om du inte har fått fakturan ska du också kontakta dem.

Om du är osäker på att ett betalningskrav är korrekt, kan du först läsa vår Checklista för betalningskrav och på sidan Felaktigt krav.

Är det självklart när och till vem jag ska betala?

På en faktura eller annat betalningskrav ska det alltid stå när och till vem du ska betala. Ibland används juridiska begrepp som inte är självklara för alla.

Juridiska begrepp
När anses en betalning vara genomförd?
Vad händer om jag inte betalar?
Får banken eller kreditgivaren ta ut avgifter om jag betalar för sent?