Pensionstips för alla åldrar

Vad kan du göra själv för att få en så bra ekonomi som möjligt som pensionär? Ju förr du förbereder dig, desto bättre kan pensionstiden bli ekonomiskt. Vänta inte in i det sista.

Om du tidigt i ditt arbetsliv skaffar dig kunskap om hur pensionen fungerar, hur du kan påverka den och har koll på din ekonomi i övrigt har du större möjligheter att få en bra och trygg ekonomi som pensionär.  I guiden Pensionstips för alla åldrar har vi samlat konkreta tips på hur du kan göra mer medvetna val inför din tid som pensionär. 

Att tänka på

  • Vänta inte in i det sista med att fundera över pensionstiden.
  • Se över tjänstepensionen och ditt eget sparande.
  • Se över dina kostnader och planera framåt.

Hur ser det ut på ett ungefär?

Skaffa dig en samlad bild av dina pensionstillgångar och ta reda på hur din ekonomi kommer att bli på ett ungefär.

Tjänstepension, privat pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande i bank (IPS) kan du ta ut från 55 års ålder, men arbetar du längre och väntar med att ta ut pensionen blir den högre. När du kan börja ta ut allmän pension beror på när du är född. Läs mer på Pensionsmyndigheten.

minpension.se kan du i inloggat läge göra din egen pensionsprognos. Där visas både din allmänna pension, tjänstepension och privata pensionsförsäkringar, om du har sådana. Med Uttagsplaneraren kan du som är 54 år eller äldre planera hur du kan ta ut dina pensioner. Du får en överblick av vad du får per månad efter skatt.

Överblick och prognos

Se till att hålla ditt CV uppdaterat, eller att på annat sätt skriva ned vilka arbetsgivare du har eller har haft. På så sätt kan du kontrollera att alla tjänstepensioner följer med dig under ditt arbetsliv och har rapporterats in till minpension.se.

Gör en pensionsprognos på minpension.se
Stämmer avsättningarna med din lön?
Vad händer om du blir sjuk?

Förbättra förutsättningarna för din tjänstepension

Du kan göra olika val när det gäller din tjänstepension.

Välj sparform för din tjänstepension - traditionell försäkring eller fondförsäkring
Om du kan, välj låga avgifter i din tjänstepension
Välj om du vill ha efterlevandeskydd eller inte

Eget sparande

Om du börjar spara till din tid som pensionär nu så är det fortfarande lång tid kvar. Långsiktigt sparande gör att även mindre belopp har chans att växa.

Välja högre risk?
Ha koll på avgifterna
Kontaktad av en rådgivare?

Lån och betalningar

Att betala så lite som möjligt i avgifter och räntor gör att du kan få större utrymme att spara. Se därför till att ha koll på vad dina lån och krediter kostar. Det är också bra att välja billiga sätt att betala för varor och tjänster. 

Räntor och avgifter
Undvik att ta onödiga lån och krediter
Se till att ha låga eller inga avgifter
Se till att betala så låg ränta och så lite ränta som möjligt
Har du bolån - amortera mer?

Försäkringar

Alla behöver vara försäkrade. Du har då ett ekonomiskt skydd om olyckan är framme och slipper utsätta din privatekonomi för onödiga risker.

Vilka försäkringar behöver du?
Behöver du ett låneskydd?
Skaffa personförsäkringar?

Minska kostnader

Vet du vad du lägger pengar på en genomsnittlig månad? För att få en vardagsekonomi i balans är det bra att göra en budget.  Du kanske ser att det finns utrymme att spara.

Konsumentverkets budgetkalkyl

Vanliga frågor

Har jag en tjänstepension?

De allra flesta av dem som arbetar har en tjänstepension (ca 90%). Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du alltid tjänstepension. Om du inte har kollektivavtal kan du ändå ha en individuell tjänstepension. Kontrollera med din arbetsgivare eller ditt fackförbund. Det är arbetsgivaren som betalar in premien för avtals- eller tjänstepensionen.  Du kan också se vilka tjänstepensioner du har på minpension.se.

Kan försäkringsbolaget kräva läkarintyg när jag vill flytta min pensionsförsäkring?

Utan återbetalningsskydd i din pensionsförsäkring får du ett större månatligt pensionsbelopp än de som har återbetalningsskydd. Därför kan det bolag du vill flytta från kräva en godkänd hälsoprövning. Om du är äldre och ditt pensionskapital är lite större så kan försäkringsbolaget kräva att hälsoprövningen består av en läkarundersökning.