Pensionsguiden

Pensionsguiden hjälper dig att på cirka fem minuter ta reda på mer om hur du kan förbättra din pension. Du får konkreta tips om vilka val du kan göra för pensionens olika delar. 

Börja med att se att du har koll på grunden - att pensionen består av allmän pension (inkomstpension och premiepension), tjänstepension och eventuellt eget sparande. Sedan loggar du in på Minpension för att se var dina pengar finns. Därefter kan du fundera på om du ska göra några andra val. Till exempel efter att du sett vad olika företag tar betalt för att förvalta din pension.

På vår webbplats kan du läsa mer om pensionens olika delar, tjänstepension, eget sparande till pension, flytträtt, utbetalning och vår roll.

Pensionens tre delar

Pensionens olika delar

När man vill förstå sin pension bör man känna till att pensionen består av olika delar. Delarna är allmän pension (inkomstpension och premiepension), tjänstepension och eventuellt eget sparande. Du har flera olika tjänstepensioner om du har haft flera jobb.

Orange kuvertet visar bara en del
En tjänstepension per arbetsgivare

Börja med det här!

Börja med att logga in på min MinPension

Logga in på Minpension
Vad börjar du med att se över?

Vad kan du göra för val?

Det här kan du påverka direkt.

Allmänna pensionen
Tjänstepensioner
Ditt eget sparande 

Måste jag göra ett val?

Du måste inte göra några särskilda val alls för din pension om du inte vill, förutom om du ska starta ett eget sparande. Pensionssystemet är utformat så att även icke-valen det vill de säga fonder och förvaltare du får automatiskt, är lösningar med låga avgifter. Men om du känner att du har intresset och viss kunskap kan du optimera din pension genom att göra förändringar och välja exakt det du vill ha.

Allmän pension
Tjänstepension
Eget sparande

Ta reda på kostnaden hos oss

I våra jämförelser för kollektivavtalad och individuell tjänstepension kan du däremot ta reda på vad dina nuvarande tjänstepensioner kostar och vad de kostar hos andra försäkringsbolag, om du skulle flytta pengarna dit.

Men titta inte bara på kostnaden!

Kostnader är en viktig komponent att hålla koll på men inte allt. En högre avkastning kan kompensera för högre avgifter. I en fondförsäkring kan du också påverka kostnaderna genom att byta fonder utan att för den skull byta försäkring. Missa inte heller våra checklistor för vad du bör tänka på om du funderar på att flytta en försäkring.

Fond eller trad?
Vad tror du om avkastningen?
Hållbarhet?