Bolåneguiden

Bolåneguiden innehåller tips till dig som ska ta ett nytt bolån, eller byta bank för bolånet.

Det är bra att vara påläst och aktiv när du ansöker om ett bolån. Läs gärna vår fördjupade information om bolån och jämför gärna olika bankers räntor och lånevillkor. 

1. Innan du ansöker om ett bolån

Bestäm dig för hur mycket din bostad får kosta och hur stort lån din ekonomi klarar. Gör gärna en egen budget. Det är viktigt att ha en ekonomisk marginal för framtida utgifter och ökade kostnader. Tänk också på att dina inkomster kan förändras på grund av sjukdom, arbetslöshet eller andra familjehändelser.

Gör en bolånekalkyl
Hur mycket kan du låna?
Skaffa lånelöfte

2. Ansökan behandlas av banken

Banken måste kontrollera att du kan betala lånet genom att göra en kreditprövning. Innan lånet beviljas kontrollerar banken också att bostaden är en tillräckligt bra säkerhet. 

Kreditprövning

3. Förhandla om ränta och amortering

Hos många banker går det att förhandla om räntan. Alla låntagare får inte maximal rabatt, men det viktiga är att ta upp en diskussion om vilken ränta du kan få.

Förhandla om räntan
Fasta rabatter – ingen förhandling
Fast eller rörlig ränta?
Preliminär ränta fram till utbetalning
Amortering oftast ett krav

4. Lånet läggs upp och betalas ut

Ett bolån läggs upp på lång tid, oftast 30 år eller längre. Först när löptiden går ut kan banken begära att du betalar tillbaka hela skulden.

Välja ränteperioder under lånets löptid

Byta bank?

Att flytta sitt bolån till en annan bank är oftast inte så komplicerat. När du och den nya banken kommit överens om villkor, räntor och datum upprättar den nya banken alla lånehandlingar och löser ditt gamla lån i din tidigare bank. Du behöver inte själv säga upp ditt gamla lån.

Checklista när du vill byta bank