Välja och byta bank

När du ska välja eller byta bank är det bra att fundera på vad som är viktigt för dig. Det kan handla om vilka tjänster banken erbjuder, vilken service du efterfrågar, vilken ränta du kan få och vad du får betala i avgifter.

Eftersom utbudet, servicen och avgifterna kan skilja sig åt mellan bankerna är det kanske svårt att hitta allt du vill ha hos en och samma bank. Idag är det därför allt vanligare att ha olika banker för olika tjänster som till exempel betalkonto, sparkonto och bolån. Genom att ha fler än en bank kan du välja den bästa banken på respektive område. Kontrollera bara att bankernas sammanlagda avgifter för de tjänster du använder inte innebär en merkostnad för dig jämfört med om du bara skulle haft en bank. Jämför avgifter för banktjänster här.

Har du lån kan det spela stor roll vilken bank eller långivare du väljer. Om du har stora lån kan en halv procents lägre ränta innebära flera hundra- eller tusenlappar i lägre månadskostnad. För att du ska få ett lån kanske banken vill att du ska samla alla dina affärer i deras bank. Du kan då ofta förhandla dig till en lägre ränta eller lägre avgifter på andra tjänster.

Välja bank

När du ska välja bank är det viktigt att tänka på vad du förväntar dig att banken ska kunna hjälpa dig med. Sådant som kan påverka ditt val kan vara tillgång till bankkontor, kontanter, bankfack eller personlig rådgivning. Även bankens bolåneräntor, sparräntor och avgifter för bankkort och konton kan påverka valet. Därför är det bra att jämföra bankernas utbud och kostnader innan du väljer.

Service
Utbud
Bolån
Avgifter
Sparande och investeringar

Byta bank

Att byta bank behöver inte vara krångligt. Du vänder dig bara till den bank som du vill byta till. Banken ser till att dina konton och de tjänster som du har hos den gamla banken avslutas, att pengar som du har på kontona förs över och öppnar nya konton och tjänster. Banken tar inte ut någon avgift för att göra själva bankbytet.

Hur lång tid tar det att byta bank
Uppgifter du behöver ta fram
E-fakturor och andra kommande betalningar
Mobilt Bank-ID
Bankdosa
Kontohistorik
Flytta lån
Flytta aktier och värdepapper

Externa webbplatser

Bankföreningen - byta bank