Besöksförsäkring – för dig som besöker Sverige

Alla som besöker Sverige behöver ha en försäkring som täcker vårdkostnader vid akut sjukdom eller olycksfall. Resenärer från vissa länder måste ha en särskild reseförsäkring för att få besöka Sverige.

En besöksförsäkring eller en individuell medicinsk reseförsäkring som det också kallas är ett krav för dig som kommer från ett land där Sverige kräver visum för inresa.

Även för dig som är EU-medborgare eller kommer från ett annat land där det inte krävs visum för att besöka Sverige kan det också vara bra att ha en besöksförsäkring.

Att tänka på

  • Om du kommer från ett land från vilket Sverige kräver visum, måste du ha en besöksförsäkring för att få ditt visum.
  • Besöksförsäkringar täcker kostnader på minst 30 000 euro för bland annat akut sjukvård och vårdtransport till hemlandet. 
  • Besöksförsäkringen måste köpas före inresan till Sverige. Den kan köpas antingen i hemlandet eller i Sverige. 
  • Besöksförsäkringen kan köpas hos ett fåtal försäkringsbolag i Sverige. De visas i vår jämförelse av besöksförsäkringar.
  • Ska du stanna i Sverige längre än 90 dagar, kontakta Migrationsverket för mer information om vad som gäller för dig.
Jämför besöksförsäkringar

Besöksförsäkring som utökat reseskydd

Du som är EU-medborgare kan skaffa en besöksförsäkring för att förbättra ditt reseskydd.

Det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) ger EU-medborgare rätt till medicinskt nödvändig, offentlig vård under en tillfällig vistelse i Sverige. Med kortet får du vård på samma villkor och till samma kostnad som invånare i Sverige.

Du kan också köpa en besöksförsäkring som är mer omfattande. Den ger till exempel ersättning för hemtransport med ambulansflyg, vilket EU-kortet inte omfattar.

Ska du stanna i Sverige längre än 90 dagar, kontakta Migrationsverket för mer information om vad som gäller för dig.

Vanliga frågor

Min pojkvän från Sydafrika tänker komma på besök. Han behöver en försäkring för att få visum. Vad ska han göra?

Han ska teckna en besöksförsäkring, som gäller i upp till 90 dagar och som måste köpas före inresan. Ni undersöka om en sådan finns i Sydafrika eller teckna en svensk besöksförsäkring. Ni väljer försäkringstid när ni tecknar försäkringen och har sedan möjlighet att förlänga den. Jämför besöksförsäkringar här.

Jag är från Italien och ska besöka i Sverige i två månader. Om jag blir sjuk räcker det med EU-kortet för att få vård?

Det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) ger EU-medborgare rätt till medicinskt nödvändig, offentlig vård under en tillfällig vistelse i Sverige. Du kan också komplettera med en så kallad besöksförsäkring som även ger ersättning för till exempel hemtransport med ambulansflyg.