Besöksförsäkring – för dig som besöker Sverige

Alla som besöker Sverige behöver ha en försäkring som täcker vårdkostnader vid akut sjukdom eller olycksfall. Resenärer från vissa länder måste ha en särskild reseförsäkring för att få besöka Sverige.

En besöksförsäkring eller en individuell medicinsk reseförsäkring som det också kallas är ett krav för dig som kommer från ett land där Sverige kräver visum för inresa.

Även för dig som är EU-medborgare eller kommer från ett annat land där det inte krävs visum för att besöka Sverige kan det också vara bra att ha en besöksförsäkring.

Att tänka på

  • Om du kommer från ett land från vilket Sverige kräver visum, måste du ha en besöksförsäkring för att få ditt visum.
  • Besöksförsäkringar täcker kostnader på minst 30 000 euro för bland annat akut sjukvård och vårdtransport till hemlandet. 
  • Besöksförsäkringen måste köpas före inresan till Sverige. Den kan köpas antingen i hemlandet eller i Sverige. 
  • Besöksförsäkringen kan köpas hos ett fåtal försäkringsbolag i Sverige. De visas i vår jämförelse av besöksförsäkringar.
  • Ska du stanna i Sverige längre än 90 dagar, kontakta Migrationsverket för mer information om vad som gäller för dig.
Jämför besöksförsäkringar

Försäkring för visum

Om du kommer från ett land från vilket Sverige kräver visum, behöver du en besöksförsäkring. Den måste alltid köpas före besöket i Sverige.

Om du vill besöka Sverige i upp till 90 dagar behöver du visum om du kommer från ett land där Sverige har visumkrav. Ett av kraven för att få visum är att du har en besöksförsäkring (individuell, medicinsk reseförsäkring) som bland annat täcker de kostnader för akut sjukvård och vårdtransport till hemlandet. Försäkringen ska täcka kostnader på minst 30 000 euro.

I vår jämförelse av besöksförsäkringar kan du se vilka svenska försäkringsbolag som säljer besöksförsäkringar. 

Du kan läsa mer om krav för att få visum till Sverige hos Migrationsverket. Kontakta också Migrationsverket för mer information om du ska stanna i Sverige längre än 90 dagar.

 

 

 

Vanliga frågor

Min pojkvän från Sydafrika tänker komma på besök. Han behöver en försäkring för att få visum. Vad ska han göra?

Han ska teckna en besöksförsäkring, som gäller i upp till 90 dagar och som måste köpas före inresan. Ni undersöka om en sådan finns i Sydafrika eller teckna en svensk besöksförsäkring. Ni väljer försäkringstid när ni tecknar försäkringen och har sedan möjlighet att förlänga den. Jämför besöksförsäkringar här.

Jag är från Italien och ska besöka i Sverige i två månader. Om jag blir sjuk räcker det med EU-kortet för att få vård?

Det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) ger EU-medborgare rätt till medicinskt nödvändig, offentlig vård under en tillfällig vistelse i Sverige. Du kan också komplettera med en så kallad besöksförsäkring som även ger ersättning för till exempel hemtransport med ambulansflyg.