Ny i Sverige

Informationen här är till för dig som är ny i Sverige. Eller hjälper någon som är det. Du kan läsa om vilka försäkringar som är viktigast, vad de försäkringarna innebär och att det ibland finns särskilda krav för att du ska få teckna dem. Du får också veta hur det fungerar med din rätt till konton och andra banktjänster och vilka frågor du kan förvänta dig att få från banken.

Informationen på Ny i Sverige vänder sig till dig som redan etablerat dig i Sverige. Om du i stället planerar att besöka Sverige eller vill ansöka om uppehållstillstånd bör du i stället läsa hos Migrationsverket om vad som krävs för visum och uppehållstillstånd. Visum och uppehållstillstånd kräver oftast att du har en besöksförsäkring

Vi länkar ofta till Konsumentverkets webbplats: Hallå konsument. Där kan du få liknande information på andra språk än svenska. Där kan du också läsa om viktiga frågor men som inte direkt är vårt område, till exempel vad du ska tänka på om du skriver på avtal, skaffar ett telefonabonnemang eller handlar varor via internet.

Vi länkar också till ett urval av andra webbplatser som vi tycker är bra. Till exempel Money from Sweden som beskriver hur du skaffar ett bankkonto och till Informationsverige.se som har annan information om den första tiden i Sverige, t ex om hur du kan söka arbete.

Att tänka på

Banktjänster för dig som är ny i Sverige

Det är mycket att tänka på för dig som är ny i Sverige och många saker som behöver ordnas.

För att kunna fungera i dagens samhälle måste du ha tillgång till tre viktiga banktjänster: bankkonto, bankkort och internetbank.

Ett bankkonto behöver du för att exempelvis kunna få lön eller bidrag insatta. Ett bankkort gör det enkel att ta ut kontanter i en uttagsautomant eller för att kunna betala i butiker. Internetbank gör att det är enkelt att överblicka hela sin ekonomi och att betala räkningnar online.

Du kan läsa mer om banktjänster på webbplatsen Informationssverige.se.

Vilka banktjänster behöver man?

Följande banktjänster är viktigast att du skaffar själv:

Bankkonto
Bankkort
Internetbank
Frågor från banken
Bankkonto till asylsökande 

Vanliga frågor

Varför ska jag ha ett bankkonto?

Det finns olika sorters bankkonton. De vanligaste är betalkonton som man använder för att sätta in och ta ut pengar, betala räkningar och så vidare, och sparkonton där du kan spara och lägga undan pengar.

Med ett betalkonto kan du:

  • ta emot lön eller bidrag.
  • ta ut och sätta in kontanter
  • göra betalningar, överföringar m. m. 

Vissa betalkonton går även att använda för ta emot och skicka pengar från andra länder.

Vad är skillnaden mellan bankkort och kreditkort?

Det finns olika sorters kort:

  • Debetkort ges oftast ut av en bank och kallas då för bankkort. När du betalar med kortet dras pengarna direkt från kontot som kortet hör till.
  • Kreditkort är ett kort där du betalar på kredit vilket innebär att du lånar pengarna från banken/kreditgivaren. Sedan får du betala tillbaka till banken/kreditgivaren och då blir det dyrare eftersom det ofta blir ränta på lånet. Vissa kort har väldigt hög ränta.
Vad kan jag göra med Internetbank?
  • Betala räkningar
  • Betala på internet med Direktbetalning
  • Föra över pengar till andra bankkonton

Här på webbplatsen kan du läsa mer om olika sätt att betala. 

Hur skickar jag pengar till utlandet?

Gå till en bank eller ett ombud, alltså ett företag som arbetar med att föra över pengar. Läs mer på Money from Sweden.

Hur tar jag emot pengar från utlandet?

Be att den du ska få pengar från sätter in dem direkt på ditt konto. Det är enklast och snabbast. Din bank kan berätta hur ni gör.