There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Besöksförsäkring – krav för de flesta besökare från länder utanför EU | Konsumenternas

Besöksförsäkring – krav för de flesta besökare från länder utanför EU

Medborgare utanför EU på resa in i Sverige, behöver en individuell medicinsk reseförsäkring, så kallad besöksförsäkring, för att få visum eller uppehållstillstånd.

Om du som inte är EU medborgare vill besöka Sverige i högst 90 dagar kan du behöva ansöka om visum. Vill du stanna längre krävs uppehållstillstånd. I båda fallen krävs oftast att du skaffat en besöksförsäkring.

Du kan också teckna den åt en gäst som ska besöka dig från utlandet eller om du själv flyttar hem efter en utlandsvistelse och är utskriven ur Försäkringskassan.

En besöksförsäkring måste köpas före inresan till Sverige. Den kan köpas hos ett fåtal försäkringsbolag i Sverige. De visas i vår jämförelse av besöksförsäkringar.

Att tänka på

  • Medborgare i länder utanför EU behöver ha en besöksförsäkring för att få visum eller uppehållstillstånd i Sverige.
  • Besöksförsäkringarna täcker kostnader på minst 30 000 euro i alla Schengenländer för bland annat akut läkarhjälp, brådskande sjukhusvård eller transport till hemlandet av medicinska skäl.
  • Skaffa besöksförsäkringen innan du besöker Sverige. Den kan köpas antingen i hemlandet eller i Sverige. 

Försäkring för visum

En besöksförsäkring, eller en omvänd reseförsäkring, som den också kallas, krävs som regel för att du som vill besöka Sverige ska få visum. Den måste alltid köpas före besöket i Sverige.

Kommer du från ett land utanför EU och vill besöka Sverige i upp till 90 dagar behöver du som regel visum. Ett av kraven för att få visum är att du har en individuell, medicinsk reseförsäkring som täcker de kostnader som kan uppstå i samband med akut läkarhjälp, brådskande sjukhusvård eller transport till hemlandet av medicinska skäl. Försäkringen ska täcka kostnader på minst 30 000 euro och gälla i alla Schengenländer.

Försäkringen kan antingen köpas i hemlandet eller i Sverige. Alla länder har dock inte sådana försäkringar och då måste du köpa den i Sverige. I Sverige kallas försäkringarna oftast besöksförsäkringar eller i branschen ”omvända reseförsäkringar”.

En besöksförsäkring måste köpas före inresan till Sverige. Den kan köpas hos ett fåtal försäkringsbolag i Sverige och uppfyller enligt uppgift Migrationsverkets krav. De visas i vår jämförelse av besöksförsäkringar.

Några internationella försäkringsbolag t ex Aetna International, IMG Global och AXA Schengen uppger också att de kan erbjuda försäkring. 

Du kan läsa utförlig information om krav för att få visum till Sverige hos Migrationsverket.

                   

 

 

Vanliga frågor

Mina föräldrar kommer på besök från Kosovo. Kan jag teckna en försäkring för sjukvård åt dem som gäller i mer än 90 dagar?

Eftersom de är från ett land utanför EU och ska stanna längre än 90 dagar krävs att de ansöker om uppehållstillstånd. För att få det krävs att de har en besöksförsäkring, som måste köpas före inresan. Ni kan undersöka om det finns försäkringar i Kosovo som uppfyller Migrationsverkets krav. Annars kan du teckna en svensk besöksförsäkring. Ni väljer försäkringstid när ni tecknar försäkringen och har sedan möjlighet att förlänga den. Jämför besöksförsäkringar här.

Min pojkvän från Sydafrika tänker komma på besök. Han behöver en försäkring för att få visum. Vad ska han göra?

Han ska teckna en besöksförsäkring, som gäller i upp till 90 dagar och som måste köpas före inresan. Ni undersöka om en sådan finns i Sydafrika eller teckna en svensk besöksförsäkring. Ni väljer försäkringstid när ni tecknar försäkringen och har sedan möjlighet att förlänga den. Jämför besöksförsäkringar här.