2017-06-26

Billigare att hålla koll på dina bankaffärer inom EU

Från och med den 15 juni 2017 har det blivit billigare för många att hålla koll på sina bankkonton medan man semestrar inom EU. Många mobiloperatörer erbjuder numera så kallad roaming utan att ta ut några tilläggsavgifter. Enligt huvudregeln ska det inte kosta mer än i hemlandet att ringa, sms:a eller surfa inom EU.

Utan roamingavgifter innebär det att du som använder mobilbank har billigare tillgång till den över allt där du har uppkoppling. Tidigare kunde det kosta en del om du inte hade tillgång till wifi på semestern. I och med de nya reglerna kan du lättare och billigare göra överföringar mellan konton, hålla koll på räkningar och göra betalningar.

- Du kan till exempel se till att ha begränsat med pengar på ditt kortkonto och i stället föra över från ett sparkonto vid behov. Då minskar du risken för en större förlust om du blir av med bankkortet. Dessutom kan du kontinuerligt kolla korttransaktioner och snabbt slå larm om du upptäcker något konstigt. Bättre koll på pengarna helt enkelt, tipsar Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

- Se också till att ha koll på vilka avgifter din kortutgivare tar ut när du använder ditt kort på semestern och läs gärna min blogg där jag tipsar om hur du kan sköta dina betalningar på ett smart sätt om du reser bort i sommar, berättar Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå .

När det gäller de nya reglerna för tilläggsavgifter för roaming måste du kontrollera vad som gäller för just ditt mobilabonnemang. Läs gärna mer om roamingavgifter hos våra "grannar" - konsumentbyrån Telekområdgivarna.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå