Lån genom låneförmedlare

Om du vill ta ett lån och jämföra olika erbjudanden kan du antingen själv ansöka om lånet hos flera långivare eller anlita en låneförmedlare. En fördel med att anlita en förmedlare är att du inte behöver fylla i och skicka in flera olika låneansökningar. Dessutom tar låneförmedlaren bara en kreditupplysning i stället för att varje långivare tar var sin kreditupplysning.

Det finns många låneförmedlare på marknaden. De flesta förmedlar konsumtionslån, några även bolån. En låneförmedlare lånar inte ut pengar själv utan agerar mellanhand mellan dig som vill låna pengar och olika långivare som förmedlaren samarbetar med.

Många förmedlare erbjuder samlingslån

Att ansöka om lån via en förmedlare kan göra det enklare för dig att hitta ett passande lån. Via förmedlaren får du låneerbjudanden som du sedan kan jämföra innan du bestämmer dig. Många förmedlare erbjuder så kallade samlingslån. Ett samlingslån kan vara intressant om du sedan tidigare har flera eller många lån. Syftet är då att lösa dina befintliga lån genom att få ett nytt lån med bättre villkor - lägre ränta och lägre totala kostnader.

Krav på låneförmedlare

En låneförmedlare måste ha tillstånd för sin verksamhet hos Finansinspektionen. De har också skyldighet att informera om till exempel samarbeten.

Låneförmedlare måste ha tillstånd av Finansinspektionen
Fristående låneförmedlare eller samarbete med vissa långivare?
Informationskrav

Vilken låneförmedlare ska du välja?

Det finns många olika låneförmedlare och du bör fundera igenom vilken som verkar bäst för dig.

Vilka samarbetar förmedlaren med?
Har du betalningsanmärkningar?
Kostar det något att använda en låneförmedlare?
Du är inte bunden av en låneansökan
Oftast bara en kreditupplysning genom låneförmedlaren
Jämför de låneerbjudanden som förmedlaren skickar
Låneavtalet görs med långivaren inte förmedlaren
Samlingslån?