Mobilbetalningar

Mobilbetalningar är alla betalningar som du kan göra i en mobiltelefon. Det kanske vanligaste exemplet är Swish men det finns även så kallade elektroniska plånböcker och betalappar för telefoner.

Rent tekniskt kan mobila betalningar skilja sig åt mycket men det metoderna har gemensamt är att du använder din mobiltelefon för att godkänna betalningen.

Den första mobila betalningstekniken som slog igenom brett i Sverige var Swish som snabbt blivit mycket populär. Det läggs stort fokus på utveckling och marknadsföring av mobilbetalningar i Sverige. Både betaltjänstleverantörer och handeln ser stor potential eftersom mobiltelefonen gör det möjligt att koppla på extratjänster som bonussystem, interaktion med andra tjänster och elektroniska kvitton. Det går inte på samma sätt med till exempel kontokort.

Vi skriver om de vanligaste metoderna från betaltjänstleverantörer med tillstånd.

 

Elektronisk plånbok – som Paypal och Masterpass

Paypal och Masterpass är olika exempel på elektroniska plånböcker. Det finns ingen definition av vad en elektronisk plånbok är - bara att det är någon form av online-baserad betaltjänst.

Det finns elektroniska plånböcker som innebär att du skapar ett konto online och flyttar dit pengar genom kontoöverföringar eller kortbetalningar. Därefter kan du betala från det kontot till handlare eller andra konsumenter som är anslutna till samma system.

Det finns andra tjänster som också kallas elektroniska plånböcker som innebär att du lagrar dina kortuppgifter och sedan gör kortbetalningar via till exempel din mobiltelefon. Ett exempel på det är Masterpass från Mastercard.

Här beskriver vi elektroniska plånböcker som innebär att du skapar ett konto online och betalar till andra som är anslutna till samma system.

För- och nackdelar med en elektronisk plånbok
Paypal är den största elektroniska plånboken
Kryptovalutor använder elektroniska plånböcker