Mobilbetalningar - Så fungerar det

Mobilbetalningar är alla betalningar som du kan göra i en mobiltelefon. Det kanske vanligaste exemplet är Swish men det finns även så kallade elektroniska plånböcker och betalappar för telefoner.

Rent tekniskt kan mobila betalningar skilja sig åt mycket men det metoderna har gemensamt är att du använder din mobiltelefon för att godkänna betalningen.

Den första mobila betalningstekniken som slog igenom brett i Sverige var Swish som snabbt blivit mycket populär. Det läggs stort fokus på utveckling och marknadsföring av mobilbetalningar i Sverige. Både betaltjänstleverantörer och handeln ser stor potential eftersom mobiltelefonen gör det möjligt att koppla på extratjänster som bonussystem, interaktion med andra tjänster och elektroniska kvitton. Det går inte på samma sätt med till exempel kontokort.

Vi skriver om de vanligaste metoderna från betaltjänstleverantörer med tillstånd.

Att tänka på

  • Inte alla banker är anslutna till Swish: Här kan du se vilka banker som är anslutna.
  • Varje bank har egna begränsningar för vilka belopp du kan swisha.
  • Har du förlorat din telefon och har Apple Pay eller Samsung Pay kan du spärra Pay-funktionen utan att behöva spärra korten.

Swish - Så fungerar det

Swish är en betaltjänst som gör att du både kan skicka pengar och ta emot pengar från ditt bankkonto via mobiltelefonen. 

För att kunna swisha pengar behöver både du och den som ska ta emot pengarna vara anslutna till Swish. Swish ingår inte bland de grundläggande funktioner som en bank är skyldig att erbjuda sina kunder.

Ansluta sig till Swish

Du ansluter dig till Swish på din internetbank. Där kopplar du ihop ditt bankkonto med ditt mobilnummer

Du behöver både appen Swish och mobilt Bank-id
Skicka och ta emot pengar via Swish
Beloppsbegränsningar via Swish
Om du swishar till fel nummer
Obehöriga transaktioner med Swish
Att tänka på om du byter bank, mobil eller nummer
Swish inte en "grundläggande tjänst"
Inte alla banker erbjuder Swish

Externa webbplatser

Webbplatsen Swish.nu

Vanliga frågor

Vad händer om jag avslutar ett abonnemang som har swish-appen, vart tar pengarna vägen som skickas dit efteråt?

Om du byter mobilnummer så måste du avsluta kopplingen till ditt gamla mobilnummer och ansluta ditt nya nummer för att Swish ska fungera. Det gör du enklast i din internetbank. Därefter kommer du att behöva aktivera Swish-appen igen, för att uppdatera appen med rätt information.

Om man inte gör det kommer det inte att gå att swisha till dig. Betalningen kommer inte att kunna genomföras för den som försöker.

Och om du byter bank men behåller samma mobilnummer behöver du bara ansluta ditt nya bankkonto till Swish. Då avslutas kopplingen till ditt gamla konto automatiskt. Därefter kommer du att behöva aktivera Swish-appen igen, för att uppdatera appen med rätt information.

Får man ha mer än en mobil kopplad till Swish?

Nej, som säkerhetsåtgärd kan du endast ha ett och samma nummer aktiverat i Swish-appen på en enhet åt gången.