Faktura - Hur fungerar det?

Särskilt när du näthandlar är det vanligt att du får betala mot faktura. Det är ett lika vanligt betalningsalternativ som att betala med kort eller att göra en direktbetalning via internetbanken. En faktura är en kredit; du får vänta med att betala under en viss tid.

I dagligt tal är en faktura detsamma som en räkning – ett skriftligt krav på betalning från ett företag för en vara eller tjänst. Du får fakturan i mailen eller i posten och betalar den sedan före förfallodatum.

Det finns inte någon lagstadgad betalningsperiod utan sista betalningsdag ska stå på fakturan. Står det inte någon förfallodag ska du betala omedelbart. Om du betalar för sent kan du få betala påminnelseavgift och dröjsmålsränta.

Fakturan kan vara en löpande kredit

Att betala mot faktura kan också vara något annat; att du beviljas en kredit på exempelvis 5 000 kr. Du kan sedan handla varor och få en gemensam faktura för flera köp.

Kreditutrymmet finns kvar
Kreditgivare är någon annan än butiken

Kort kopplat till krediten

Ibland får du ett kort kopplat till krediten som du kan använda för att handla även i andra butiker och att ta ut kontanter med.

Avgifter och ränta

Varje kredit påverkar din kreditvärdighet

Även mindre krediter kan påverka dina villkor om du till exempel ansöker om ett bolån.

Vid en kreditprövning tittar banken på vilka andra krediter du har