Swish - skicka och ta emot pengar via mobilen

Swish är en betaltjänst som gör att du både kan skicka pengar och ta emot pengar från ditt bankkonto via mobiltelefonen. För att kunna swisha pengar behöver både du och den som ska ta emot pengarna vara anslutna till Swish. Swish ingår inte bland de grundläggande funktioner som en bank är skyldig att erbjuda sina kunder.

Ansluta sig till Swish

Du ansluter dig till Swish på din internetbank. Där kopplar du ihop ditt bankkonto med ditt mobilnummer. För att kunna skicka pengar via Swish behöver du också ladda ner apparna Swish och Bank-ID.

Swish ingår inte bland de grundläggande funktioner som en bank är skyldig att erbjuda sina kunder enligt reglerna som finns i betaltjänstlagen om ”rätt till betalkonto med grundläggande funktioner”.

Det är inte alla banker som är anslutna till Swish: Här kan du se vilka banker som är anslutna.

Skicka och ta emot pengar via Swish

Har du en smarttelefon kan du både skicka och ta emot pengar via Swish. Har du ingen smarttelefon kan du bara ta emot pengar.

Du kan swisha pengar till personer, företag, föreningar och organisationer. Det enda du behöver är mottagarens mobilnummer (privatpersoner) eller swishnummer (företag, organisationer och föreningar). Du kan också skapa en QR-kod för ditt mobilnummer som mottagaren kan läsa av. När du använder Swish behöver du inte alltså inte ha tillgång till mottagarens kontonummer.

Om någon swishar pengar till dig, kommer betalningen direkt in på det bankkonto som du har anslutit till Swish. Swishar du pengar till någon annan, sker betalningen direkt till mottagarens bankkonto.

Beloppsbegränsningar via Swish

Varje bank har sina egna begränsningar för vilka belopp du kan swisha. Ofta kan du själv lägga in beloppsbegränsningar i internetbanken, exempelvis en viss summa via Swish per dag. Kontrollera med din bank vad som gäller och vilka inställningar du kan göra själv.

Om du swishar till fel nummer

När du godkänner en swishbetalning så förs pengarna över direkt från ditt bankkonto till mottagarens bankkonto. Innan du godkänner en swishbetalning får du information om vem som är betalningsmottagare. Om du ändå betalar till fel mottagare finns det inte någon möjlighet att ångra betalningen. I en sådan situation ska du kontakta din bank direkt. Banken kan hjälpa dig med att ta reda på vart pengarna har skickats. Banken kan däremot inte driva in pengarna åt dig.

Du kan läsa mer om betalning av misstag här:

Obehöriga transaktioner med Swish

Om någon obehörig använder ditt Swish för att ta ut pengar från ditt konto är huvudregeln att du inte blir betalningsskyldig utan att banken ersätter dig.

Du blir bara betalningsskyldig om de obehöriga transaktionerna har kunnat genomföras på grund av att du har bedömts vara grovt oaktsamt. Då kan du bli skyldig upp till 12 000 kronor. Om du däremot anses ha varit särskilt klandervärd så får du stå för hela beloppet själv. Likaså om du inte lyckas bevisa att transaktionerna inte är obehöriga, alltså att det är någon annan än du själv som genomfört dem.

Du kan läsa mer om obehöriga transaktioner här:

Att tänka på om du byter bank, mobil eller nummer

Om du byter bank så behöver du anmäla ditt mobilnummer till din nya bank och aktivera Swish-appen igen. Ditt gamla Swish avslutas automatiskt i den gamla banken.

Byter du mobiltelefon men behåller ditt gamla mobilnummer måste du ladda ned och aktivera Swish-appen i den nya telefonen. Om du också byter nummer måste du avsluta Swish och sedan anmäla dig igen med det nya numret.

Om du bara byter mobilnummer måste du anmäla det nya numret till Swish och aktivera Swish-appen på nytt. Tänk på att avsluta Swish på ditt gamla nummer.