2022-11-09 Nyhet

Har du den bästa bolåneräntan du kan få? Jämför de senaste räntorna här

Kan du få bättre ränta genom att förhandla med din bank, eller byta bank? Börja med att jämföra din ränta med bankernas genomsnittsräntor. Vi har i dagarna uppdaterat vår jämförelse av boräntor med genomsnittsräntorna för oktober månad.  

Vår jämförelse är framtagen för att du ska kunna jämföra bankernas listräntor med varandra, men kanske viktigare: deras genomsnittsräntor. Genomsnittsräntor är de räntor som kunderna fått i praktiken. De redovisas varje månad och för varje räntebindningsperiod, 3 månader, 1 år, 3 år och så vidare. Du hittar dessutom genomsnittsräntorna tolv månader bakåt i jämförelsen.

Använd gärna genomsnittsräntorna som utgångspunkt för en ränteförhandling, om du inte är nöjd med den ränta du fått på ditt bolån. Tänk på att det du förhandlar om är vilken rabatt du kan få på listräntan.

Vad baserar banken din ränta på?

Vad banken ger för ränta på ditt lån beror på flera saker. Hur stort lån du har, hur stort lånet är i förhållande till värdet på din bostad, hur din ekonomi ser ut i övrigt och hur "bra" kund du är i banken. Vilket slags bostad du har, och hur bostadsmarknaden ser ut där du bor, påverkar också.

- Fråga banken vad de främst baserar din ränta på, rekommenderar Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Fråga om det finns något du kan göra – nu eller på sikt – för att få ned räntan. 

Samla allt i samma bank?  

Det är vanligt att bankerna ger en större rabatt på bolånet om du är ”helkund” eller i varje fall har flera affärer i banken. Det kan vara lönsamt för dig att samla hela din bankaffär på ett ställe, men granska noga under vilka förutsättningar du går med på det.

- Att bedöma vad det kostar att byta kort och betaltjänster är ganska lätt, menar Eva Lindström. Och dessutom är avgifterna små jämfört med vad du tjänar på att få en lägre bolåneränta. Om det är värt att byta försäkringar, fondsparande och långsiktiga placeringar är betydligt svårare att avgöra. Du kan få viss hjälp genom att jämföra innehållet i försäkringar här på vår webbplats och du kan få information om fonders utveckling och avgifter på fondsajter och genom att studera fondernas faktablad, avslutar hon.

Jämför boräntor från över 20 banker 

Läs mer om avgifter för banktjänster, om bolån och om boränta