Betala på resa

När du är på resa kan det vara bra att kunna betala med både kontanter och kort, eftersom det är bra att ha alternativ om någon betalningsmetod inte fungerar. 

Tänk gärna igenom hur du brukar använda kort innan du väljer vilket, eller vilka, kort du ska använda utomlands. Du kan till exempel fundera på att välja ett kort med låga avgifter på uttag, om du reser ofta. Du kan jämföra kontokort här på webbplatsen

Att betala med kontanter på resan är enkelt men du får ingen eller väldigt låg ersättning om du tappar pengarna eller blir bestulen. Förlust av kontanter kan täckas av din hem- eller reseförsäkring, men ersättningsbeloppen är mycket låga.

Flera kort är bra

Att betala med kort är vanligtvis enkelt och säkert, men det finns en risk att kortet tillfälligt inte går att använda för att betalningssystemet inte fungerar eller att det är andra tekniska problem. Det är därför klokt att ha fler än ett kort med dig. Skulle du förlora kortet - eller kortinformation som koden - och råka ut för obehöriga transaktioner, ska du kontakta din kortutgivare och spärra kortet så fort du upptäckt det. Har du förlorat pengar genom att någon gjort ett obehörigt uttag på kortet, kan det vara möjligt att få tillbaka dem från kortutgivaren.

 

Att tänka på

  • Se till att du kan betala på flera sätt. Har du bara ett kort och förlorar det får du stora problem.
  • Det brukar vara billigast att betala med kort och välja att bli debiterad i lokal valuta. 
  • Ju lägre valutaväxlingsavgift du har på ditt kort, desto billigare blir det att betala i utländsk valuta. 
  • Ska du kanske till Thailand, Australien eller USA? Då kan det vara värt att skaffa ett kort som inte har uttagsavgifter utanför EU. 
  • Håll koll på kortet. Det är en värdehandling och många tjuvar vill komma över det.
Jämför kontokort

Betala i svenska kronor eller i lokal valuta

När du använder ditt kontokort för uttag eller köp utomlands, eller handlar från utländska e-handlare, så får du ofta välja mellan att betala i svenska kronor eller att betala i lokal valuta. Det kan löna sig att välja att betala i lokal valuta och här beskriver vi varför. 

När du använder ditt kontokort för att ta ut pengar eller köpa något utomlands (eller handlar från utländska e-handlare) så får du ofta två val:

  • Betala i svenska kronor - så kallad dynamisk valutaväxling
  • Betala i den lokala valutan

Frågan är vilket alternativ du ska välja?

Ett stort problem är att butikssäljare ofta kommer försöka förmå dig välja den dynamiska valutaväxlingen. Anledningen är troligen att då får butikens betaltjänstleverantör göra valutaväxlingen, vilket innebär en ökad förtjänst för dem. 

Betala i svenska kronor - DCC-växling
Betala i lokal valuta
Ibland får du inte något val
Vem tar kursrisken?
Tips för uttag och köp utomlands
Jag har i god tro växlat in falsk utländsk valuta. Är det mitt eller bankens ansvar?

Banken står inte risken för att de pengar du växlar in är äkta. Visar det sig vid en kontroll att sedlarna är falska är det du som står för förlusten. En falsk sedel får inte användas som betalningsmedel. Det är ett allvarligt brott och den som medvetet gör detta kan dömas till fängelsestraff. Även innehav av falska sedlar är straffbart. Den som upptäcker en falsk sedel ska inte ta emot den. Den som redan tagit emot sedeln ska försöka komma ihåg hur han eller hon kan ha fått den och göra en polisanmälan.