Anhörigbehörighet - hjälpa en närstående med ekonomin
Om du har en anhörig som inte längre kan ta hand om sin ekonomi själv kan du hjälpa till med vardagliga ekonomiska handlingar, till exempel betala räkningar.
- Din behörighet att hjälpa en nära anhörig följer av lagen - det krävs ingen fullmakt eller någon annan handling.
- Oförmågan ska bero på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande och det ska vara uppenbart att personen inte klarar av sin ekonomi själv.
- Oförmågan behöver inte vara bestående, utan du kan vara ställföreträdare under en tillfällig period när det behövs,
- Din behörighet är begränsad till sådant som har anknytning till den dagliga livsföringen,
- Tänk på att det är den som är närmast anhörig som kan hjälpa till enligt en särskild turordning, inte vilken anhörig som helst.
Lyssna på Bank- och finanspodden om framtidsfullmakter och anhörigbehörighet.
Hjälpa en närstående med vardagliga ekonomiska handlingar
Med så kallad anhörigbehörighet behöver du inte ha en fullmakt för att hjälpa en närstående med vardagliga ekonomiska handlingar.
Vad gäller anhörigbehörighet inte för?
Det finns saker som du inte får göra med endast anhörigbehörighet.
Vem kan bli ställföreträdare?
Vilken anhörig som kan vara ställföreträdare enligt de här reglerna följer av en turordning, Det innebär samtidigt att den person som behöver hjälp inte själv kan påverka vilken anhörig som blir företrädare.
Skyldigheter mot den du hjälper
Du som är anhörig har en lojalitetsplikt mot den som du företräder. Det betyder att du ska agera i enlighet med den personens intressen och ta hänsyn till den personens vilja eller förmodade inställning.
Så fungerar det på banken
Bankerna kan ha lite olika rutiner när det gäller på vilket sätt du kan betala räkningar och utföra olika bankärenden för en anhörigs räkning.