2022-04-01 Nyhet

Kapitalförsäkring och ISK – vad är egentligen skillnaden?

Om du frågar en rådgivare efter ett sparande som passar bra på lite längre sikt är det många gånger en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto (ISK) de föreslår. Vår nya jämförelse av ISK och kapitalförsäkringar visar på både likheter och skillnader mellan sparformerna så att du kan lättare kan avgöra om någon av dem passar dina sparönskemål.

På konsumenternas.se hittar du information om olika sparformer, investeringar och pension och nu också en helt ny ny jämförelse mellan ISK och kapitalförsäkringar.

- Vi ger ingen rådgivning om vilken sparform som passar bäst för en viss person, säger Susanne Johansson, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Men du kan använda vår nya jämförelse för att bedöma om en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto (ISK) kan vara något för dig.

Både investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar är en sorts förvaringsplatser för olika placeringar. I båda sparformerna kan du investera i fonder, aktier och andra värdepapper men det finns flera skillnader som är bra för dig som konsument att känna till. I den nya jämförelsen av ISK och kapitalförsäkringar ser du till exempel vilka sparprodukter du kan investera i och hur det fungerar med beskattning, insättarskydd,  uttag och flytt samt överlåtelse och dödsfall.

- En fråga som vi ofta får handlar om avgifterna i kapitalförsäkringar, berättar Stefan Thelenius, pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Det finns kapitalförsäkringar utan avgifter men det är inte ovanligt med avgifter på upp till 1 000 kronor per 100 000 kr i sparat kapital utöver de avgifter du betalar för sparprodukterna du investerar i.

Jämför ISK och kapitalförsäkringar med varandra

Jämför investeringssparkonton - ISK

Jämför kapitalförsäkringar