2021-11-22 Nyhet

Tänk långsiktigt när du flyttar din tjänstepension

Färska siffror från branschorganisationen Svensk Försäkring visar att flytt av tjänstepensioner ökar mycket kraftigt. Särskilt av individuella tjänstepensioner. Oberoende Konsumenternas Försäkringsbyrå tipsar om sina beräkningsverktyg som ger dig bra överblick av kostnader, avgifter och långsiktiga förutsättningar.

Det finns många anledningar till att flytt av tjänstepensioner har ökat kraftigt det senaste året. En orsak är sannolikt att det blivit billigare att flytta. En annan bidragande orsak är att många banker erbjuder en förmånlig bolåneränta när du flyttar ditt sparande till dem - i form av exempelvis din tjänstepension. 

- Om du vill flytta din tjänstepension bör du fråga dig varför, och tänka dig olika lösningar beroende på svaret, säger Stefan Thelenius, pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Det är inte alltid positivt med en flytt. Om du blivit lovad rabatt på ett bolån bör du kontrollera att rabatten inte bara gäller en kort tid. Dessutom måste du kontrollera att inte högre avgifter i tjänstepensionen tar bort den vinst du gör på bolånet.

Jämför och räkna

Sätt dig in i förutsättningarna för flytten innan du bestämmer dig. Använd våra jämförelser och beräkningsverktyg för att ta reda på hur flyttkostnader, andra långsiktiga kostnader och avgifter påverkar värdeutvecklingen - liksom förvaltningsformer och garantier. Du kanske inte heller behöver flytta sparandet utan kan nöja dig med ett mindre steg?

- Om du har en fondförsäkring och är missnöjd med värdeutvecklingen eller fondavgifterna, kanske det kan räcka med att byta fonder, föreslår Stefan Thelenius.

Guider och checklistor

På webbplatsen konsumenternas.se finns flera guider och checklistor för hur du flyttar både individuell och kollektivavtalad tjänstepension. Där hittar du exempelvis:

Fakta

När det gäller privata pensionsförsäkringar och tjänstepensionsförsäkringar finns det inte alltid flytträtt. För att få flytta måste du ha flytträtt och det kan finnas begränsningar för vilka försäkringsbolag du får flytta till. Från och med den 1 april får försäkringsbolagen enligt lag inte ta ut vilka avgifter de vill för att flytta individuella fond- och depåförsäkringar. Lagen gäller däremot inte kollektivavtalade tjänstepensioner eller traditionellt förvaltade försäkringar.

Läs mer hos Svensk Försäkring