2021-03-01 Nyhet

Har du fått det orange kuvertet - passa på att se över hela din pension

Pensionsmyndigheten har börjat att skicka ut de orange kuverten. Det vill säga årsbeskeden över den allmänna pensionen. När du fått ditt, se det som ett tillfälle att fundera över hela din pension, även eventuella tjänstepensioner och eget sparande.

Det orange kuvertet är ett årsbesked som innehåller information om din allmänna pension, som i sin tur består av inkomstpension och premiepension. Men det orange kuvertets information kanske inte ger dig hela bilden av din framtida pension, eftersom många utöver allmän pension också har tjänstepension och kanske ett eget sparande till pensionen.

Gör en egen prognos

- När du får ditt orange kuvert kan du se det som ett bra tillfälle att fundera över hela din pension. Det är bra att ha kontroll över det som ska bli din inkomst under pensionstiden, säger Carita Lindborg, biträdande chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

För att få en bild av hur mycket du hittills tjänat in till pensionen kan du logga in på den kostnadsfria tjänsten minpension.se. Där kan du också få en prognos över hur stor din pension kan bli och du som är över 54 år kan se hur olika utbetalningsalternativ påverkar pensionen.

Jämför avgifter och villkor

När du har gjort en prognos på minpension.se kanske du vill förändra läget. Ta till exempel reda på vad din tjänstepension kostar genom vår unika webbtjänst Jämförpris. Om du väljer att jämföra pension inom ditt avtalsområde (till exempel ITP 1), ser du bland annat vad olika sparalternativs avgifter och kostnader blir för hela spar- och utbetalningstiden. I beräkningen av jämförpriserna ingår även förlorad avkastning. Observera att några jämförelser just nu uppdateras med nya värden. Ring gärna vår vägledning!

På vår webbplats hittar du dessutom:

Mer information om den allmänna pensionen hittar du hos Pensionsmyndigheten.

Se upp för bedragare!

I samband med utskicken av det orange kuvertet ökar samtal till konsumenter från bedragare, som till exempel erbjuder sig att ”hjälpa till med högre avkastning eller lägre avgift i din pension”. Många är rena bluffsamtal. Läs mer hos Pensionsmyndigheten.